Από τις πέντε αισθήσεις σας, ποια θα φοβόσασταν περισσότερο να χάσετε; Οι πιο πολλοί άνθρωποι απαντούν την όραση. Επειδή τα μάτια μας πράγματι είναι πολύτιμα, δεν είναι περίεργο που ασχολούμαστε τόσο πολύ με αυτά και πως τα περιβάλλουν μύθοι για το τι μπορεί να τα βλάψει αλλά και τι μπορεί από την άλλη, να τα προστατεύσει.

Σύμφωνα με μια Ειδική Έκθεση Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, παρακάτω καταρρίπτονται κοινοί μύθοι ώστε να ξέρετε πώς πραγματικά να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή.

Διαβάστε επίσης: Φωνή: Γιατί αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε;

Τι ισχύει και τι όχι για την υγεία των ματιών μας

Μύθος #1 Κάνοντας ασκήσεις για τα μάτια θα καθυστερήσετε την ανάγκη να φορέσετε γυαλιά.

Αλήθεια:

Οι ασκήσεις για τα μάτια δεν μπορούν να βελτιώσουν ούτε βέβαια να βλάψουν την όραση αφού αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος του βολβού του ματιού και της υγείας των ιστών των ματιών, κανένας από τους οποίους δεν μπορεί να αλλάξει σημαντικά με τις εν λόγω ασκήσεις.

Μύθος #2 Το διάβασμα σε χαμηλό φωτισμό θα επιδεινώσει την όρασή σας.

Αλήθεια:

Ο χαμηλός φωτισμός δεν θα βλάψει την όρασή σας. Ωστόσο, θα κουράσει τα μάτια σας πιο γρήγορα. Ο καλύτερος τρόπος για να είναι ξεκούραστα ενώ διαβάζετε είναι να τοποθετήσετε ένα φως ανάγνωσης που φωτίζει απευθείας τη σελίδα, όχι πάνω από τον ώμο σας. Ένα φωτιστικό γραφείου με αδιαφανή απόχρωση που δείχνει απευθείας στο υλικό ανάγνωσης είναι ιδανικό.

Μύθος #3 Τα καρότα είναι η καλύτερη τροφή για τα μάτια.

Αλήθεια:

Τα καρότα, που περιέχουν βιταμίνη Α, είναι πράγματι καλά για τα μάτια. Αλλά τα φρέσκα φρούτα και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, που περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως C και E, είναι ακόμα καλύτερα. Τα αντιοξειδωτικά μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών από τον καταρράκτη και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Απλώς μην περιμένετε να αποτρέψουν ή να διορθώσουν βασικά προβλήματα όρασης, όπως μυωπία ή υπερμετρωπία.

Μύθος #4 Κάνει καλό να μην φοράμε γυαλιά ή φακούς επαφής όλη την ώρα.

Αλήθεια:

Εάν χρειάζεστε τα γυαλιά ή τους φακούς σας, εννοείται, φορέστε τα! Το να μην τα φοράτε θα καταπονήσει τα μάτια σας αρκετά. Ωστόσο, δεν θα επιδεινώσει την όρασή σας ούτε θα οδηγήσει σε ασθένεια των ματιών.

Μύθος #5 Το να κοιτάμε την οθόνη του υπολογιστή όλη μέρα είναι κακό για τα μάτια.

Αλήθεια:

Εν μέρει. Η χρήση του υπολογιστή δεν μπορεί να προκαλέσει κάποια βλάβη στα μάτια. Ωστόσο, το να κοιτάς την οθόνη του υπολογιστή όλη μέρα μπορεί να οδηγήσει σε κουρασμένα μάτια. Επιπλέον, οι άνθρωποι που κοιτάζουν την οθόνη του υπολογιστή για μεγάλες περιόδους τείνουν να μην ανοιγοκλείνουν τόσο συχνά τα μάτια τους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα.

Για να αποτρέψετε την καταπόνηση των ματιών, προσαρμόστε το φωτισμό ώστε να μην δημιουργεί λάμψη ή έντονη αντανάκλαση στην οθόνη, ξεκουράζετε τα μάτια σας για λίγο κάθε 20 λεπτά και καταβάλλετε μια συνειδητή προσπάθεια να τα ανοιγοκλείνετε τακτικά, ώστε τα μάτια σας να λιπαίνονται καλά.