Μια «σιωπηλή» ασθένεια ή πάθηση είναι μια κατάσταση που είναι αόρατη για τον απλό παρατηρητή. Αυτές οι δυσδιάγνωστες ασθένειες συχνά παραμένουν αδιάγνωστες για χρόνια και περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα -γνωστή και ως χρόνια κόπωση– και η ινομυαλγία.

Η Selena Gomez, για παράδειγμα, είναι μια από τους περίπου 3,17 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως που διαγνώστηκε με ερυθηματώδη λύκο. Στον λύκο, για παράδειγμα, η διάγνωση αποτελεί πρόκληση επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι που μπορεί να εκδηλωθεί και τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανίζονται απαραίτητα όλα την ίδια χρονική περίοδο.

Δεν υπάρχει αυστηρός ιατρικός ορισμός, αλλά οι αόρατες ασθένειες είναι ασθένειες που επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να διεξάγει τη ζωή του όπως θα ήθελε, αλλά που δεν μπορούμε να δούμε.

Διαβάστε επίσης: Gigi Hadid: Από ποιο σύνδρομο πάσχει;

Μια μελέτη του Απριλίου 2021 για το «Disability & Society» ανέφερε ότι «υπάρχουν αντιλήψεις ότι η χρόνια ασθένεια δεν αποτελεί έγκυρη αναπηρία λόγω της αορατότητάς της». Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές αόρατες ασθένειες δεν μπορούν να διαγνωστούν με μια απλή εξέταση αίματος ή βιοψία ιστού.

Και πολλές έχουν υποκειμενικά συμπτώματα, όπως κόπωση, πονοκεφάλους και σωματικούς πόνους, που θα μπορούσαν να συσχετιστούν με εκατοντάδες διαφορετικές ιατρικές καταστάσεις. Γενικά, τείνουν να πλήττουν τις γυναίκες συχνότερα από τους άνδρες.

Οι πιο κοινές αόρατες ασθένειες περιλαμβάνουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, την ινομυαλγία, το διαβήτη, την κοιλιοκάκη, το λύκο, το σύνδρομο Sjogren, τις ημικρανίες, τη νόσο του Crohn, ακόμα και την κατάθλιψη και το άγχος.

Η θεωρία του κουταλιού

Η θεωρία του κουταλιού είναι ένας τρόπος να μιλάμε για τον αντίκτυπο των αόρατων ασθενειών, έτσι ώστε οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτές τις ασθένειες να μπορούν να τις κατανοήσουν καλύτερα. Φανταστείτε ότι πρέπει να δώσετε ένα κουτάλι για όλα όσα κάνετε σε μια δεδομένη ημέρα, όπως:

  • Να πάτε στη δουλειά
  • Να συμμετέχετε σε μια συνάντηση
  • Να παίζετε με τα παιδιά σας
  • Να μαγειρέψετε βραδινό
  • Να πλύνετε τα πιάτα
  • Να κάνετε ντους
  • Να πιείτε καφέ με φίλους

Σύμφωνα με τη θεωρία, τα περισσότερα υγιή άτομα έχουν περισσότερα κουτάλια από όσα χρειάζονται για να περάσουν μια δεδομένη ημέρα. Όμως τα άτομα με αόρατες ασθένειες έχουν πολύ περιορισμένο αριθμό κουταλιών και πρέπει να προσέχουν πώς τα χρησιμοποιούν, γιατί όταν τελειώσουν, τελειώσανε.

Αυτός είναι ο αντίκτυπος των αόρατων ασθενειών. Υπάρχουν περιορισμένα κουτάλια για να διαθέσετε, και κάποιες μέρες υπάρχουν ακόμη λιγότερα από άλλες. Εκείνες τις ημέρες, μπορεί να βρεθείτε αναγκασμένοι να μείνετε στο κρεβάτι, ενώ θα προτιμούσατε να περνάτε χρόνο με φίλους. Μερικές φορές, απλά δεν υπάρχουν αρκετά κουτάλια για να μοιράσετε.

Μπορεί να έχετε αυτό από το οποίο πάσχει η Selena Gomez;

Η τραγουδίστρια Selena Gomez αποκάλυψε τη μάχη της με την ασθένεια το 2015 και έκανε ένα διάλειμμα από την καριέρα της για να αντιμετωπίσει το άγχος και την κατάθλιψη που προέκυψαν από τη διάγνωσή της.

Υποβλήθηκε μάλιστα σε μεταμόσχευση νεφρού λόγω της ασθένειας.

Δείτε τις απαντήσεις στα πιο κοινά ερωτήματα για το λύκο:

  • Τι είναι ο λύκος; Είναι μια αυτοάνοση ασθένεια.
  • Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο; Είναι πιο συχνή σε γυναίκες ηλικίας 15 έως 45 ετών.
  • Ποια όργανα επηρεάζει; Τις αρθρώσεις, την καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.
  • Από τι προκαλείται; Η αιτία είναι ακόμη άγνωστη, αλλά υπάρχουν διάφορα πράγματα που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προκαλούν έναυσμα, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών, των φαρμάκων, του στρες, της γενετικής, της εγκυμοσύνης και της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Πόσος χρόνος απαιτείται για τη διάγνωση; Για ορισμένους, πολλά χρόνια.
  • Υπάρχει θεραπεία; Ουσιαστικά, όχι. Ωστόσο, υπάρχουν αγωγές διαθέσιμες στα άτομα που ζουν με λύκο για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της νόσου.