Το έντερο είναι γνωστό και ως ο «δεύτερος εγκέφαλος», καθώς παράγει πολλούς από τους ίδιους νευροδιαβιβαστές (=χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τα νεύρα και απαιτούνται για την επικοινωνία με άλλα νεύρα και ιστούς) με τον εγκέφαλο.

Το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται, επίσης, μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο μπορεί να στείλει σήματα προς τις δύο κατευθύνσεις – προς και από το γαστρεντερικό σύστημα και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τι γίνεται όμως με το έντερο και την καρδιά; Έχουν παρόμοια σύνδεση μεταξύ τους;

Διαβάστε επίσης: Έντερο: Για ποια ασθένεια μας προειδοποιεί το μικροβίωμά του;

Η έρευνα δείχνει ότι ναι μεν υπάρχει σύνδεση, αλλά ταξιδεύει προς μία κατεύθυνση – από το έντερο στην καρδιά. Αυτό σημαίνει ότι η διατήρηση της υγείας του εντέρου σας μπορεί να είναι ένα μέσο προστασίας από τις καρδιακές παθήσεις.

Η σύνδεση εντέρου-καρδιάς

Το έντερο είναι η κύρια «κατοικία» τρισεκατομμυρίων μικροβίων. Αυτά τα μικρόβια βοηθούν στην πέψη, παρασκευάζουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά και απελευθερώνουν ουσίες που επηρεάζουν την υγεία μας.

Υπάρχει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των μικροβίων στο έντερό μας και των περισσότερων συστημάτων του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του αγγειακού, νευρικού, ενδοκρινικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Και όλα αυτά τα συστήματα συνδέονται με την καρδιαγγειακή υγεία, λέει ο Δρ Στάνλει Σο, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s.

Γνωρίζουμε ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στο μικροβίωμα του εντέρου. Επομένως, αυτό που «ταΐζετε» το έντερό σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς.

Ένας τρόπος με τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι μέσω των μεταβολιτών (=ουσίες που δημιουργεί η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου κατά τη διάσπαση της τροφής).

Ένας συγκεκριμένος μεταβολίτης του εντέρου, η τριμεθυλαμίνη (TMA), σχηματίζεται όταν τα μικρόβια τρέφονται με χολίνη, μια ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα αυγά.

Στο συκώτι, η TMA μετατρέπεται σε τριμεθυλαμίνη Ν-οξείδιο (TMAO), μια ουσία που συνδέεται στενά με το σχηματισμό πλάκας που φράζει τις αρτηρίες.

Δηλαδή, τα άτομα με υψηλά επίπεδα TMAO στο αίμα τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συγκεκριμένα, μελέτη του 2022 στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν κατά μέσο όρο 1,1 μερίδες κόκκινου κρέατος την ημέρα είχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο.

Δεδομένου ότι το κόκκινο κρέας είναι μια κύρια πηγή TMAO, η μείωση του μπορεί να σταματήσει το έντερο από το να παράγει υπερβολική ποσότητα TMAO.

Ο ρόλος των φυτικών ινών στο έντερο και την καρδιά

Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου, συνεπώς και της καρδιάς.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι πλούσιες σε φυτικές ίνες δίαιτες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 30%.

Οι φυτικές ίνες στο λεπτό έντερο δεσμεύουν το λίπος και τη χοληστερόλη, εμποδίζοντας την απορρόφηση στο αίμα. Όταν οι φυτικές ίνες διασπώνται από βακτήρια στο παχύ έντερο, σχηματίζουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας.

Αυτές οι ενώσεις αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένους υποδοχείς σε κύτταρα που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα και το σωματικό βάρος και μειώνουν τη φλεγμονή.

Η καλύτερη συμβουλή για να βοηθήσετε το έντερό σας να στηρίξει την καρδιά σας είναι να περιορίσετε το κόκκινο κρέας και να καταναλώνετε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως πλούσια σε φυτικές ίνες.

Αν το έντερό σας είναι υγιές, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι περισσότερο υγιής και η καρδιά σας.