Υλικά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

450 γρ. μανιτάρια, σιτάκε και πορτομπέλο, αποφλοιωμένα και κομμένα σε κύβους

2 κ.σ. ταμάρι

2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι

½ κ.γ. σιρόπι σφενδάμου

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα

2 κ.γ. sriracha

½ φλ. ψιλοκομμένα καρύδια

¼ φλ. αλεσμένο λιναρόσπορο

2 φλ. μαγειρεμένο καστανό ρύζι

1 φλ. τριμμένη φρυγανιά

Vegan σάλτσα Worcestershire ή την αγαπημένη σας σως

Ψωμάκια και υλικά για τη γέμιση (π.χ. ντομάτα, κρεμμύδι, παντζάρι)

Θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το κρεμμυδάκι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει, 1 λεπτό.

Προσθέστε τα μανιτάρια και μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, 6 έως 9 λεπτά, χαμηλώνοντας ελαφρώς τη φωτιά.

Ανακατέψτε το ταμάρι, το ξύδι και το σιρόπι σφενδάμου.

Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το σκόρδο, την καπνιστή πάπρικα και τη sriracha.

Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς.

Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, χτυπήστε τα σοταρισμένα μανιτάρια, τα καρύδια, τον λιναρόσπορο, το καστανό ρύζι και ½ φλιτζάνι από τη φρυγανιά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε μέσα την υπόλοιπη φρυγανιά.

Σχηματίστε 8 μπιφτέκια, τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο πιάτο και παγώστε τα στο ψυγείο για 1 ώρα.

Ζεσταίνετε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Αλείψτε το τηγάνι με λάδι και ψήστε τα μπιφτέκια για 5 έως 6 λεπτά ανά πλευρά ή μέχρι να ψηθούν καλά.

Αλείψτε με τη σάλτσα Worcestershire και σερβίρετε με τα υλικά της αρεσκείας σας.