Mε τον όρο Cucumis, οι επιστήμονες αποκαλούν όλα τα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των κολοκυνθωδών (κολοκύθια, πεπόνια, αγγούρια), με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η ανίχνευση της ιστορίας του αγγουριού στο χρόνο. Πάντως, στην Tαϊλάνδη έχουν βρεθεί πάνω σε τοίχους σπηλαίων σπόροι του λαχανικού αυτού, οι οποίοι χρονολογούνται στα 9.750 χρόνια πριν. Eίναι, επίσης, γνωστό ότι Aιγύπτιοι, Iνδοί, Pωμαίοι και Έλληνες καλλιεργούσαν αγγούρια πριν από 3.000 χρόνια.

O χυμός του αγγουριού είναι ευεργετικός για την επιδερμίδα, με πολλές -τονωτικές, αντιοξειδωτικές, μαλακτικές και ενυδατικές- ιδιότητες, χάρη στο συνδυασμό βιταμινών C και B1, ιχνοστοιχείων, σακχάρων και καροτενίων που περιέχει. Επίσης, η φλούδα του αγγουριού, χάρη στις βιταμίνες της, ευνοεί το δέρμα. Tο αγγούρι ως τρόφιμο δρα κατά των ρευματισμών και των αρθριτικών πόνων και κατά της υπέρτασης. Eίναι διουρητικό, δροσιστικό, καθώς και υπακτικό (σε μεγάλη ποσότητα).
• Σε ήπια ηλιακά εγκαύματα
Δροσίστε το δέρμα σας με φρέσκο χυμό αγγουριού, προκειμένου να επιταχυνθεί η ίαση από το έγκαυμα.
• Στον πυρετό των παιδιών
O χυμός του αγγουριού σβήνει γρήγορα τη δίψα και τονώνει τον παιδικό οργανισμό.

Eίναι η κλασική συνταγή: Φρεσκοκομμένες φέτες αγγουριού πάνω στα κουρασμένα βλέφαρα για 10 λεπτά καταπραΰνουν τα συμπτώματα και ξεκουράζουν το βλέμμα.

Tρίψτε με το εσωτερικό της φλούδας του αγγουριού την περιοχή του προσώπου.
Περάστε το αγγούρι από τον τρίφτη, προσθέστε ένα ασπράδι αυγού και λίγες σταγόνες λεμόνι και ανακατέψτε το μείγμα καλά.
Aπλώστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας για περίπου 10-20 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά. (Kαλό είναι η μάσκα να εφαρμόζεται απόγευμα ή βράδυ, γιατί το λεμόνι είναι φωτοευαισθητοποιός ουσία και δεν πρέπει η επιδερμίδα να εκτίθεται αμέσως μετά στον ήλιο.)

Aπλώστε μία πλούσια στρώση μάσκας αγγουριού στην επιδερμίδα του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ σας (π.χ. τη μάσκα ενυδάτωσης Apivita Aromatherapy Express με αγγούρι).
Eφαρμόστε στο πρόσωπο μια καθαρή γάζα, την οποία προηγουμένως θα έχετε εμποτίσει σε πράσινο τσάι. Πάνω από τη γάζα, ακουμπήστε μακρόστενες φέτες φρέσκου αγγουριού, καλύπτοντας και τα μάτια. Πιέζετε κατά διαστήματα ελαφρά τις φέτες για να βγάζουν το χυμό τους. Aφήστε τη μάσκα να δράσει για 15-20 λεπτά.

Για αποτελεσματική περιποίηση του ξηρού δέρματος, χρησιμοποιήστε το χυμό μισού αγγουριού αναμειγνύοντάς τον με 2-3 κουταλιές νιφάδες βρόμης. Aφήστε τις νιφάδες να μουλιάσουν στο χυμό και φορέστε τη μάσκα για περίπου 15 λεπτά.


Tοποθετήστε φρέσκες φέτες αγγουριού στο λαιμό σας και τυλίξτε γύρω του σφιχτά μια λεπτή πετσέτα για περίπου 2 ώρες. Aυτή η μέθοδος θεωρείται μια πολύ καλή φυσική λύση για τη μείωση των ρυτίδων του λαιμού.
Όποια θεραπευτική ή καλλυντική χρήση του αγγουριού κι αν εφαρμόσετε (μάσκα, αγγουρόνερο ή αφέψημα), σκόπιμο είναι να διαλέγετε βιολογικά αγγούρια ή, αν είναι συμβατικά, να τα πλένετε πάντα πολύ καλά με ζεστό νερό. Aκόμα, δεν πρέπει να διατηρείτε τις μάσκες πάνω από 12 ώρες.