Μισό κουταλάκι λιγότερο αλάτι την ημέρα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη 66.000 εγκεφαλικών επεισοδίων και 99.000 εμφραγμάτων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine». Η έρευνα αφορά τον αμερικανικό πληθυσμό, όπου η κατανάλωση αλατιού – και τα ποσοστά υπέρτασης- διαρκώς αυξάνονται, αλλά αφορά και εμάς που, δυστυχώς, ακολουθούμε παρόμοιες διατροφικές τάσεις. Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζετε πού κρύβεται το αλάτι, ώστε να περιορίσετε την πρόσληψή του.

Μέχρι 1 κουταλάκι
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού είναι τα 6 γρ. -όσο 1 κουταλάκι- ή τα 2.300 mg νατρίου. Να σημειώσουμε ότι το αλάτι είναι μια χημική ένωση που αποτελείται κατά 40% από νάτριο -που έχει την ιδιότητα να ανεβάζει την πίεση του αίματος- και κατά 60% από χλώριο.

Μα δεν βάζω αλάτι στο φαγητό
Ακόμη κι αν μαγειρεύετε χωρίς αλάτι, είναι βέβαιο ότι εφόσον καταναλώνετε συσκευασμένα τρόφιμα, η διατροφή σας είναι αλμυρή. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι το 75-80% του αλατιού καταναλώνεται μέσω των τροφίμων του εμπορίου. Συχνά, μάλιστα, πρόκειται για κρυμμένο αλάτι σε τρόφιμα με γλυκιά γεύση. Για να σας βοηθήσουμε να εντοπίσετε πού κρύβεται το αλάτι, ετοιμάσαμε δύο λίστες τροφίμων που, ενώ εκ πρώτης όψεως
μοιάζουν, έχουν μια σημαντική διαφορά: η μία είναι πολύ πιο αλμυρή από την άλλη. Στα τρόφιμα κάθε λίστας
αναφέρεται η περιεκτικότητά τους σε mg νατρίου.

Στις σος
Οι σάλτσες, ακόμη κι αυτές που γλυκίζουν, περιέχουν αλάτι. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περιεκτικότητα σε
νάτριο των πιο δημοφιλών σος:

  • 1 κουταλιά μαγιονέζα: 80 mg
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα απλή: 56 mg
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα Ντιζόν: 120 mg
  • 1 κουταλιά κέτσαπ:178 mg
  • 1 κουταλιά σάλτσα σόγιας: 914 mg
  • 1 κουταλιά σάλτσα μπάρμπεκιου: 213 mg.



Στα γεύματα φαστφούντ
Αν και δεν προκαλεί έκπληξη το ότι τα γρήγορα γεύματα είναι αλμυρά, εντούτοις είναι εντυπωσιακό το πόσο
νάτριο περιέχουν:

  • Χάμπουργκερ: 890 mg
  • Τσίζμπεργκερ με μπέικον και κέτσαπ: 1.177 mg
  • Σαλάτα του σεφ: 1.918 mg
  • 2 κομμάτια πίτσα σπέσιαλ: 1.447 mg
  • 1 μεγάλη μερίδα τηγανητές πατάτες: 335 mg.


Στα γλυκά σνακ
Παρότι γλυκά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν νάτριο:

  • Μπισκότο σοκολάτας: 38 mg
  • Ντόνατ: 257 mg
  • Κρουασάν βουτύρου: 750 mg

ΣΗΜ.: Συγκριτικά αναφέρουμε ότι ένα
πακέτο πατατάκια περιέχει 1.190 mg
νατρίου και ένα πακέτο γαριδάκια 1.350 mg.

Στα τυριά
Η περιεκτικότητα των τυριών σε αλάτι ποικίλλει ανάλογα με το είδος του τυριού (σε ποσότητα 45 γρ., δηλαδή 1
κομμάτι):
Τυριά με πολύ αλάτι

  • Παρμεζάνα: 550 mg
  • Φέτα: 450 mg


Τυριά με λιγότερο αλάτι

  • Μυζήθρα σε κρέμα: 130 mg
  • Μυζήθρα σκληρή: 103 mg
  • Κότατζ κανονικό: 148 mg
  • Μοτσαρέλα: 220 mg.


Στα αλλαντικά
Τα καταναλώνουμε καθημερινά, συνήθως μέσα στα σάντουιτς και ως σνακ. Ξέρουμε ότι είναι αλμυρά, ας δούμε όμως και τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς:

  • 1 φέτα μπέικον (30 γρ.): 325 mg
  • 1 λουκάνικο Φρανκφούρτης (45 γρ.): 441 mg
  • 1 φέτα ζαμπόν βραστό (30 γρ.): 280 mg
  • 1 φέτα βραστή γαλοπούλα (30 γρ.): 39 mg
  • 2 φέτες σαλάμι αέρος (30 γρ.): 555 mg
  • 1 φέτα μορταδέλα βραστή (30 γρ.): 300 mg
  • 3 φέτες παριζάκι βραστό (50 γρ.): 213 mg.

Τι να προσέχετε στην ετικέτα

  • Τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή αλάτι, περιέχουν κάτω από 0,1 γρ. νατρίου ή 0,3 γρ. αλατιού/100 γρ.
  • Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή αλάτι, περιέχουν πάνω από 0,6 γρ. νατρίου ή 1,25 γρ. αλατιού/100 γρ.
  • Τις χημικές ενώσεις που υποδηλώνουν ότι το τρόφιμο έχει νάτριο, π.χ. διττανθρακικό νάτριο, βενζοϊκό νάτριο
    κλπ.