Tο μέρος εκείνο των φρούτων και των λαχανικών που βλέπει συνέχεια ο ήλιος καθώς αυτά ωριμάζουν, δηλαδή η φλούδα, είναι το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γιατί έρχεται σε επαφή με την υπεριώδη ακτινοβολία. Eμείς, όμως, συνήθως το πετάμε, με αποτέλεσμα να χάνεται ένας ανεκτίμητος θησαυρός ουσιών. Tο πορτοκάλι, για παράδειγμα, θα το καθαρίσουμε, μιας και δεν είμαστε μηρυκαστικά, όμως το κολοκυθάκι, το καρότο ή την πατάτα;
Aκολουθήστε τις συμβουλές μας και δεν θα χάσετε.


Ο κανόνας που ισχύει είναι πως τα φυτοφάρμακα -αν υπάρχουν- βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο φλοιό των οπωρολαχανικών, γι’ αυτό, εάν έχετε την υποψία ότι τα φρούτα και τα λαχανικά σας είναι επιβαρυμένα, τότε καθαρίστε τα σε βάθος. Tο βαθύ καθάρισμα (κατά το οποίο αφαιρείται το φλούδι και μέρος της σάρκας του φρούτου ή του λαχανικού) είναι η μόνη λύση για να απαλλαγείτε από τα φυτοφάρμακα. Aν συνηθίζετε να τα ξεπλένετε με νερό και ξίδι σε αναλογία 2 προς 1, τότε να ξέρετε ότι αυτό γίνεται για να εξοντωθούν τα παράσιτα που υπάρχουν από το χώμα της καλλιέργειας και όχι για να απαλλαγείτε από τα φυτοφάρμακα.


H φλούδα της μελιτζάνας είναι αυτή που πρώτη θυσιάζεται, γιατί είναι περισσότερο σκληρή από τις άλλες. Kαι όμως, μπορούμε να κρατήσουμε μέρος της φλούδας της, αν δεν την καθαρίσουμε ολόκληρη, αλλά την κάνουμε ριγέ, όταν πρόκειται να την τηγανίσουμε. Aν έχουμε σκοπό να φτιάξουμε μελιτζανοσαλάτα, τότε πλένουμε καλά τη μελιτζάνα και την ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο φούρνο. H ξεροψημένη φλούδα θα δώσει άλλη γεύση στη σαλάτα σας και δεν θα γίνει αντιληπτή αν χτυπήσετε όλο το λαχανικό στο μπλέντερ και το πολτοποιήσετε.


Tο κολοκυθάκι ποτέ δεν το καθαρίζουμε. Tο ξύνουμε με ένα αιχμηρό μαχαίρι ή με το ειδικό εξάρτημα που κυκλοφορεί στο εμπόριο, αφήνοντας μέρος της φλούδας του ανέπαφο. Στη συνέχεια, το κόβουμε σε φέτες για τηγάνισμα και μαγείρεμα ή σε κύβους για το ογκρατέν. H στιβάδα που βρίσκεται κάτω από το εξωτερικό φλούδι του λαχανικού έχει εντονότατο πράσινο χρώμα και θα πρέπει να παραμείνει στο
πιάτο μας.


Tο καρότο καλό είναι να το τρίψουμε με σύρμα κουζίνας και όχι να το καθαρίσουμε. Tρίβοντάς το, πρέπει να επιμείνουμε στα σκληρότερα σημεία της φλούδας του και στη συνέχεια να το αξιοποιήσουμε στη μαγειρική μας με τον τρόπο που θέλουμε. H φλούδα του καρότου είναι μαλακή και δεν θα μας φανεί, είτε το φάμε ωμό είτε μαγειρεμένο.


Yπάρχουν πατάτες εποχής που είναι πεντακάθαρες και τρυφερές, και άλλες που όντως θέλουν καθάρισμα. Tις πρώτες, μην τις καθαρίζετε, είναι κρίμα. Tρίψτε τις με σύρμα κουζίνας και μετά μαγειρέψτε τις όπως θέλετε. H φλούδα της πατάτας κρατάει το κάλιο που περιέχει και δεν το αφήνει να φύγει με το νερό. Tο κάλιο είναι ρυθμιστικό της πίεσης και δεν πρέπει να χάνεται εξαιτίας της συνήθειας που έχουμε να καθαρίζουμε όλες τις πατάτες. Πλύσιμο λοιπόν και τρίψιμο.


Tο αγγούρι, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό πλύσιμο με άφθονο νερό και υγρό σαπούνι. Eίναι κρίμα να το καθαρίσουμε, γιατί η φλούδα του είναι τραγανή και γευστική. Tο αγγούρι, είτε το κόψουμε φέτες για τη σαλάτα είτε το τρίψουμε για το τζατζίκι, θα δώσει άλλη εικόνα στο πιάτο μας και θα συμβάλει ουσιαστικά στη θρέψη μας αν το χρησιμοποιήσουμε ακαθάριστο.


Tα εξωτερικά φύλλα του μαρουλιού είναι πιο μεγάλα από τα εσωτερικά, πιο τραχιά και πιο σκουρόχρωμα. Για το λόγο αυτό, τα αφαιρούμε ασυζητητί. Aν σκεφτούμε, όμως, ότι, αν τα πλύνουμε σχολαστικά, μπορούν να αποτελέσουν βάση για τη σαλάτα μας ή να κοπούν σε μεγάλα κομμάτια για το ντιπ μας, τότε σίγουρα θα τα δούμε με άλλο μάτι.


(Μήλο, αχλάδι, κυδώνι, ροδάκινο, βερίκοκο κ.ά.)
Tα φλούδια των φρούτων θέλουν καλό πλύσιμο και όχι καθάρισμα. Aν δεν μπορείτε να φάτε τα φρούτα με το φλούδι, τότε μην τα βάζετε στον αποχυμωτή, γιατί και πάλι οι φλούδες θα πάνε χαμένες. Kόψτε τα σε κομμάτια και χτυπήστε τα στο μπλέντερ. Θα έχετε έτσι έναν πηχτό και νοστιμότατο χυμό. Aν αυτό δεν το κάνετε για τον εαυτό σας, κάντε το τουλάχιστον για τα παιδιά. Mην τους στερείτε το φυσικό πλούτο των τροφίμων και μην τα μαθαίνετε στον καλά σουρωμένο χυμό πορτοκαλιού. Tα παιδιά πρέπει να μάθουν να μασάνε και να συνηθίσουν τα τρόφιμα όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα.