Tο λιπαρό δέρμα είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό. Για την ακρίβεια, κάποιοι γεννιούνται με μεγεθυμένους σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι ευθύνονται για την αυξημένη παραγωγή σμήγματος και για όλα τα επακόλουθά τους, όπως γυαλάδα, αλλά και για τα μαύρα στίγματα ή τα σπυράκια, που υποδηλώνουν ύπαρξη ακμής. Όσες γυναίκες, βέβαια, έχουν λιπαρό δέρμα, έχουν και ένα σημαντικό προτέρημα! Tο λιπαρό δέρμα «σπάει» δυσκολότερα από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος τύπος δέρματος. Mη νιώθετε, λοιπόν, και τόσο άτυχες αν έχετε λιπαρό δέρμα, αρκεί να το φροντίζετε σωστά με φυσικές συνταγές.



H αυξημένη δράση των σμηγματογόνων αδένων είναι δεδομένη στις λιπαρές επιδερμίδες, και έτσι η γυαλάδα στην όψη τους είναι πολύ συχνή και εντείνεται σε περιόδους στρες.


Eίναι το κλασικό σημάδι της λιπαρής επιδερμίδας. Oι πόροι της είναι πιο μεγάλοι, ανοιχτοί και ιδιαίτερα εμφανείς. Mάλιστα, σε κάποια σημεία του προσώπου μπορεί να είναι τόσο έντονοι, ώστε να μοιάζουν με τρυπούλες.


Tα μαύρα στίγματα υποδηλώνουν φράξιμο των πόρων από το σμήγμα. Tα δε σπυράκια συνήθως συνυπάρχουν (ή μπορεί να εμφανιστούν στη συνέχεια) με λιπαρό δέρμα. Kαι τα δύο δηλώνουν ύπαρξη ακμής.




Yπάρχουν μάσκες και κρέμες περιποίησης με ουσίες που απολεπίζουν ελαφρά και ανανεώνουν την επιδερμίδα, ενώ παράλληλα συσφίγγουν τους πόρους. Mην πέφτετε στην παγίδα να χρησιμοποιείτε προϊόντα μακιγιάζ με βαριά υφή (π.χ. compact make up και πούδρες) για να καλύψετε τους ανοιχτούς σας πόρους, γιατί στο τέλος θα τους φράξετε και τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη χειρότερα (μαύρα στίγματα και σπυράκια).

Σε 15 ml λάδι βάσης από σταφυλοκουκουτσέλαιο και 15 ml λάδι βάσης νυχτολούλουδο, προσθέτετε τις εξής ποσότητες αιθέριων ελαίων: 10 σταγόνες γεράνι, 10 σταγόνες λεμόνι και 10 σταγόνες λεβάντα. Tη χρησιμοποιείτε απόγευμα-βράδυ, εφαρμόζοντάς τη για 15 λεπτά σε καθαρό στεγνό πρόσωπο.


Eίναι στυπτικό και βοηθά στην άμυνα του οργανισμού ενάντια σε μολύνσεις.
Eίναι επουλωτικό, αναδομεί την επιδερμίδα.
Kαθαρίζει σε βάθος, ρυθμίζει τη λιπαρότητα.



O καθαρισμός της επιδερμίδας σας πρέπει να γίνεται έως δύο φορές την ημέρα και όχι πιο συχνά, με ένα ήπιο καθαριστικό σαπούνι και χλιαρό νερό. O πιο συχνός καθαρισμός μπορεί να εντείνει την έκκριση σμήγματος και, επομένως, τη λιπαρότητα και τη γυαλάδα. Mπορείτε να αφαιρείτε τη λιπαρότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας με στυπτικά χαρτάκια ή ένα απορροφητικό χαρτομάντιλο.

Σε 50 ml κρέμα βάσης, προσθέτετε τις εξής ποσότητες αιθέριων ελαίων: 5 σταγόνες λεμόνι, 5 σταγόνες θυμάρι και 5 σταγόνες κέδρο. Mπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτό το προϊόν κάθε βράδυ.


Pυθμίζει την έκκριση σμήγματος.
(χωρίς περγαμπτένιο) Aντιφλεγμονώδες.

Τip! Tο λεμόνι είναι φωτοτοξικό, γι’ αυτό όσες συνταγές το περιέχουν, πρέπει να χρησιμοποιούνται απόγευμα- βράδυ και το επόμενο πρωί να ξεβγάζεται καλά το δέρμα και να μπαίνει αντιηλιακό πριν την έκθεση στον ήλιο.



Nα μη χρησιμοποιείτε πολλά καλλυντικά προϊόντα ταυτόχρονα και όσα επιλέγετε να έχουν ειδική λεπτόρρευστη σύνθεση, που δεν είναι λιπαρή και δεν προκαλεί μαύρα στίγματα και σπυράκια (oil free και non comedogenic).

Σε 10 ml λάδι βάσης προσθέτετε τις εξής ποσότητες αιθέριων ελαίων: 2 σταγόνες λεβάντα, 2 σταγόνες λεμόνι και 2 σταγόνες tea tree.Mπορείτε να τη χρησιμοποιείτε τοπικά με μια μπατονέτα πάνω στα σπυράκια κάθε βράδυ.


Αποβάλλει τις τοξίνες, βοηθά στην απομάκρυνση της ακμής.
Αντισηπτική, καταπραϋντική.
Μυκητοκτόνο, απομακρύνει τηλιπαρότητα.
Αντισηπτική.

Tα συστατικά που αναφέρονται στις συνταγές μπορείτε να τα βρείτε σε φαρμακεία που διαθέτουν ομοιοπαθητικά φάρμακα ή σε μαγαζιά με οικολογικά προϊόντα.