Η ασπιρίνη ανακουφίζει αποτελεσματικά από τον ανυπόφορο πόνο της ημικρανίας, εκτιμά νέα βρετανική μελέτη.

Οι ειδικοί του Νοσοκομείου «John Radcliffe» στην Οξφόρδη μελέτησαν αναλυτικά τα ευρήματα 13 προηγούμενων ερευνών που αφορούσαν συνολικά 4.222 ασθενείς, με στόχο τη σύγκριση της αναλγητικής δράσης της ασπιρίνης και ενός εικονικού φαρμάκου (πλασέμπο).

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η λήψη 3 ασπιρινών κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 ωρών από την εμφάνιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων έδειξε να είναι αποτελεσματική στις περισσότερες περιπτώσεις.

Όπως δημοσιεύει μάλιστα η ιατρική ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων «Cochrane Library», το κοινό παυσίπονο απάλλαξε πλήρως από τον πόνο έναν στους τέσσερις ασθενείς.

«Η συμβουλή μου στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες είναι να δοκιμάσουν κατ’ αρχάς την ασπιρίνη ή άλλα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα και μόνο εάν δεν δουν αποτέλεσμα να προχωρήσουν στη λήψη πιο εξειδικευμένων φαρμάκων για το πρόβλημά τους», λέει η δρ. Σίνα Ντέρι, που συμμετείχε στην έρευνα.

«Πιστεύουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών θα μπορεί να βρει ανακούφιση με τη βοήθεια της ασπιρίνης», προσθέτει η ειδικός.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ήταν πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο πολύ βοήθησε η ασπιρίνη στην καταπολέμηση της ημικρανίας.

Η ομάδα των ερευνητών σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα κατά της ημικρανίας και άλλων μη συνταγογραφούμενων παυσίπονων ουσιών, όπως της ιβοπρουφένης και της παρακεταμόλης.

Διαβάστε ακόμα:
Η ασπιρίνη δεν προστατεύει τους υγιείς
http://www.vita.gr/html/ent/083/ent.11083.asp

Όχι στην ασπιρίνη μαζί με εμβόλια
http://www.vita.gr/html/ent/508/ent.10508.asp

«Όχι» στη συστηματική λήψη ασπιρίνης
http://www.vita.gr/html/ent/947/ent.9947.asp

Όχι στην προληπτική χρήση ασπιρίνης
http://www.vita.gr/html/ent/278/ent.9278.asp

Ασπιρίνη: Έχει μια θέση στην καρδιά μας:
http://www.vita.gr/html/ent/498/ent.5498.asp