Ένα νέο τεστ που βασίζεται στο κλασικό τεστ Παπανικολάου – που γίνεται για την ανίχνευση του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας – μπορεί να οδηγήσει στην διάγνωση δυο ακόμη σοβαρών γυναικείων καρκίνων, εκείνου της μήτρας καθώς και των ωοθηκών. Η ιδέα των ερευνητών από το Αντικαρκινικό Κέντρο Κίμμελ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Johns Hopkins είναι απλή στη σύλληψή της και όπως φαίνεται αποτελεσματική.

Το υπάρχον τεστ Παπανικολάου βασίζεται στη συλλογή και την εξέταση κυττάρων που λαμβάνονται από τον τράχηλο της μήτρας. Οι ερευνητές ουσιαστικά έλεγξαν τα δείγματα των κυττάρων για καρκινικά κύτταρα προερχόμενα από το ενδομήτριο ή τις ωοθήκες τα οποία είχαν φτάσει μέχρι τον τράχηλο. Ο έλεγχος του δείγματος έγινε σε επίπεδο γονιδίων με σκοπό την ανίχνευση γονιδιακών μεταλλάξεων που εντοπίζονται μόνο στον καρκίνο της μήτρας ή των ωοθηκών.

Η μέθοδος που ονομάζεται PapGene τεστ φάνηκε 100% αποτελεσματική στην ανίχνευση του καρκίνου του ενδομητρίου, ενώ εντόπισε σε ποσοστό 40% όγκους στις ωοθήκες. Επιπλέον, δεν έγιναν ψευδώς θετικές διαγνώσεις (δηλαδή δεν διαγνώστηκαν με καρκίνο υγιείς γυναίκες).

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine και σύμφωνα με τους ερευνητές ο έλεγχος σε περισσότερα γονίδια μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Εκτιμάται ότι όταν η εξέταση είναι δυνατό να εφαρμοστεί στην κλινική πράξη – κάτι που αναμένεται να συμβεί σε μια δεκαετία- θα είναι απλή και φθηνή.