Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Mc Gill ανακάλυψαν ότι το δημοφιλές ηλεκτρονικό παιχνίδι Tetris με τα πολύχρωμα τουβλάκια μπορεί να «εκπαιδεύσει» τα μάτια, ώστε να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Το «τεμπέλικο μάτι» ή αμβλυωπία είναι μια διαταραχή του οπτικού συστήματος που εμφανίζεται στα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως τα 7-8 έτη, κατά την οποία το ένα μάτι δεν βλέπει καλά και ο εγκέφαλος δίνει εντολή να λειτουργεί αποτελεσματικά το άλλο, με αποτέλεσμα η όραση να αποδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο. Υπολογίζεται ότι αφορά 1 στα 50 παιδιά.

Συνήθως, η αμβλυωπία αντιμετωπίζεται με την κάλυψη του δυνατού ματιού με ένα ειδικό κάλυμμα (patch), έτσι ώστε να «γυμνάζεται» το «τεμπέλικο μάτι».

Ο δρ. Robert Hess και οι συνεργάτες του εξέτασαν το κατά πόσον μια διαφορετική προσέγγιση θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της αμβλυωπίας.

Οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές με αμβλυωπία να φορέσουν ειδικά βίντεο-γυαλιά για μια ώρα την ημέρα για διάστημα 2 εβδομάδων, στα οποία προβάλλονταν το παιχνίδι Tetris. Στη μια ομάδα εθελοντών επιτρεπόταν το ένα μάτι να βλέπει τουβλάκια την ώρα που έπεφταν και το άλλο μάτι να βλέπει τον τοίχο που δημιουργούνταν στο κάτω μέρος, ενώ οι συμμετέχοντες στη δεύτερη ομάδα δεν επιτρεπόταν να δουν από το ένα μάτι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής, η πρώτη ομάδα παρουσίασε βελτιωμένη όραση συγκριτικά με τη δεύτερη.

Ο δρ. Hess υποστηρίζει ότι η αντιμετώπιση αυτή θα μπορούσε να αντικαταστήσει την κάλυψη του ματιού με το ειδικό επίθεμα, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ενηλίκων. «Όταν τα μάτια συνεργάζονται μεταξύ τους, φαίνεται να βελτιώνεται η όραση», εξηγεί και συνεχίζει: «Είναι προτιμότερο από το να αναγκαζόμαστε να καλύπτουμε το ένα μάτι. Είναι πιο άνετο, πιο γρήγορο και από ό,τι φαίνεται πιο αποτελεσματικό».