Οι σολανίδες είναι μια οικογένεια φυτών, στην οποία ανήκουν και ορισμένα είδη, όπως η πιπεριά, που αποτελούν βρώσιμη πηγή νικοτίνης. Η νικοτίνη αυτή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, φαίνεται να δρα προστατευτικά ενάντια στη νόσο του Πάρκινσον.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1134 άτομα, από τα οποία 490 ήταν ασθενείς και 644 ανήκαν στην ομάδα ελέγχου. Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, αν και σε γενικές γραμμές η κατανάλωση λαχανικών δεν επηρέασε τον κίνδυνο έκφρασης της νόσου, ωστόσο η αύξηση στην πρόσληψη βρώσιμων τροφών από τη συγκεκριμένη οικογένεια φυτών, είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσής της, με τις πιπεριές να εμφανίζουν την ισχυρότερη σύνδεση ανάμεσα στα δύο.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξετάζει τη διατροφική νικοτίνη και τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον», δήλωσε η Δρ. Susan Searles Nielsen. Ωστόσο, οι συγγραφείς συνιστούν τη διεξαγωγή περισσότερων μελετών, ώστε να επιβεβαιωθούν και να αξιοποιηθούν περαιτέρω τα ευρήματά τους, ελπίζοντας η προσπάθεια αυτή να οδηγήσει σε πιθανές παρεμβάσεις για την πρόληψη της νόσου.