Ορισμένες πτυχές της προσωπικότητάς μας μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο όσον αφορά το πώς μας αρέσει το φαγητό μας: απλό και με ήπια γεύση ή πικάντικο και καυτό.

Το παραπάνω υποστηρίζει έρευνα, που παρουσιάστηκε στη φετινή Ετήσια Συνάντηση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Τροφίμων (IFT) & Έκθεσης Τροφίμων. Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 184 άνδρες και γυναίκες, μη καπνιστές, ηλικίας 18 έως 45 ετών, χωρίς γνωστά προβλήματα υγείας, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την αίσθηση της γεύσης.

Η υπεύθυνη της έρευνας Nadia Byrnes, υποψία διδάκτωρ στο Pennsylvania State University, αξιολόγησε την ομάδα χρησιμοποιώντας την κλίμακα «Αναζήτησης Διέγερσης Συναισθημάτων», ένα τεστ που βοηθά τους ειδικούς να διαπιστώσουν αν στους συμμετέχοντες υπάρχει προδιάθεση για την ανάληψη ρίσκου. Όσων το σκορ είναι πάνω από το μέσο όρο, θεωρούνται πιο ανοιχτοί στην ανάληψη κινδύνου και τις νέες εμπειρίες, ενώ το αντίθετο ισχύει για εκείνους που βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο.

Στη συνέχεια της μελέτης δόθηκε στους συμμετέχοντες μικρή ποσότητα καψαϊκίνης (το ενεργό συστατικό της καυτερής πιπεριάς) και τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν το πόσο τους άρεσε ένα πικάντικο γεύμα, καθώς το «κάψιμο» από την καψαϊκίνη αυξανόταν σε ένταση. Όσοι ήταν πάνω από το μέσο όρο δήλωσαν ότι το γεύμα τους άρεσε, ακόμα και όταν το κάψιμο αυξανόταν, ενώ το αντίθετο είπαν όσοι είχαν σκορ κάτω του μέσου όρου.