Δείτε την ζωή με άλλη ματιά, γιατί η αισιόδοξη οπτική πέρα από καλή διάθεση χαρίζει και καλύτερη υγεία.

Η υιοθέτηση μιας πιο θετικής στάσης απέναντι στα πράγματα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, την ανάγκη σχετικής χειρουργικής επέμβασης, ακόμα και τον κίνδυνο θανάτου. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ομάδα επιστημόνων από το University College του Λονδίνου, που διαπίστωσε ότι από τους ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα ή στηθάγχη, οι πιο απαισιόδοξοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν μια πιο σοβαρή κατάσταση στην υγεία τους (όπως π.χ. μια χειρουργική επέμβαση) μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια σε σύγκριση με τους πιο αισιόδοξους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την διανοητική συμπεριφορά 369 ασθενών, οι οποίοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο με ασταθή στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή και παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας τους για τους επόμενους 46 μήνες.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Andrew Steptoe από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, η ομάδα παρατήρησε ότι το 50% των απαισιόδοξων ασθενών, που κάπνιζαν, εξακολουθούσαν να καπνίζουν ένα χρόνο μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, ενώ αντίθετα το 85% των αισιόδοξων είχαν «κόψει» τελείως το κάπνισμα.

Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι οι αισιόδοξοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να αυξήσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ένα χρόνο μετά την καρδιακή προσβολή ή στηθάγχη. Πιο συγκεκριμένα, το 40% των ασθενών αυτών κατανάλωναν τις συνιστώμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ενώ μόνο το 20% των πιο απαισιόδοξων ασθενών έτρωγαν τη απαιτούμενη ποσότητα 12 μήνες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο.