Έρευνα που έγινε από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Eastern Connecticut State University έδειξε ότι οι μητέρες που τους ζητείται να επιλέξουν πιθανό σύντροφο για τις κόρες τους δεν το ψάχνουν πολύ πέρα από την πρώτη εντύπωση που τους προκαλεί ο υποψήφιος. Οι κόρες με τη σειρά τους, επίσης εστιάζουν στην εμφάνιση αλλά αυτές ψάχνουν να είναι οι πιθανοί σύντροφοι όσο πιο γοητευτικοί γίνεται.

Η επιστημονική ομάδα έλαβε υπόψη τις επιλογές συντρόφων 80 γυναικών, ηλικίας από 15 ως 29 ετών, καθώς και ενός ή και των δύο γονιών τους, που κλήθηκαν να επιλέξουν ποιον άνδρα θα ήθελαν για τις κόρες τους.

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους τις απαντήσεις μόνο των μανάδων, που ήταν 61. Οι κόρες και οι μητέρες τους κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 3 φωτογραφίες ανδρών που διέφεραν στο πόσο ελκυστικοί ήταν και οι οποίοι περιγράφονταν κάθε φορά με τρία χαρακτηριστικά σχετικά με την προσωπικότητά τους που τους κατέτασσαν σε τρία διαφορετικά προφίλ (φιλικό, σεβάσμιο και ευχάριστο). Αυτό που παρατήρησαν οι επιστήμονες ήταν ότι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά και η ομορφιά επηρέασαν πολύ τόσο τις μητέρες όσο και τις κόρες.

Ακόμα και άνδρες με πολύ θετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας χρειαζόταν να είναι και εμφανίσιμοι ώστε να τους επιλέξουν, είτε οι υποψήφιες πεθερές είτε οι υποψήφιες νύφες. Βέβαια οι κόρες ήταν πιο εκλεκτικές από τις μητέρες τους.