Χάρη στη νανοτεχνολογία, βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν νανοσωματίδια τα οποία εντοπίζουν και «στοχεύουν» καρκινικά κύτταρα σε όποιο μέρος του σώματος κι αν βρίσκονται.

Η καινοτομία ανήκει στους ειδικούς της Σχολής Φαρμακολογίας του Λονδίνου, οι οποίοι δημιούργησαν μικροσκοπικά σφαιρίδια με μέγεθος μικρότερο κατά 80.000 φορές από μια ανθρώπινη τρίχα. Τα σφαιρίδια φέρουν γονίδια στο εσωτερικό τους.

Οι ερευνητές κατάφεραν να οδηγήσουν τα πανίσχυρα νανοσωματίδια κατευθείαν στην πηγή του προβλήματος. Κατά την ενεργοποίηση των γονιδίων που βρίσκονταν στο εσωτερικό τους, ενεργοποιούνταν και η παραγωγή μιας πρωτεΐνης η οποία «εξόντωνε» τα καρκινικά κύτταρα.

Το σημαντικότερο όλων, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μέθοδος έχει την ικανότητα να καταστρέφει μόνο τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να προκαλεί καμία βλάβη στα υγιή.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προσφέρει λύση για περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να χειρουργηθούν, ακριβώς γιατί οι καρκινικοί όγκοι βρίσκονται επικίνδυνα κοντά σε ζωτικά όργανα.

Ακόμη, όπως τονίζουν, τα «μαγικά» αντικαρκινικά σφαιρίδια θα μπορούσαν να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου στον υπόλοιπο οργανισμό.

«Η γονιδιακή θεραπεία που αναπτύξαμε έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια νέα εναλλακτική και κυρίως ασφαλή για τον ασθενή θεραπευτική προσέγγιση κατά του καρκίνου. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια με νανοσωματίδια τα οποία επιτίθενται σε όγκους χωρίς να επηρεάζουν τα υγιή κύτταρα, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα στην έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης κ. Αντρέας Σατζλέιν.

Μάλιστα, μετά την τεράστια επιτυχία που είχαν όσα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμα:
Μαγνητική νανοτομογραφία
http://www.vita.gr/html/ent/308/ent.8308.asp

Καρκίνος: Ελπίδες… νέας γενιάς
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.8153.asp

Νέα τεχνική κατά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/682/ent.8682.asp