Είναι μια αποκλιστικά «ανδρική υπόθεση» που μπορεί να γίνει και… οικογενειακή, καθώς μπορεί να αφορά το σύντροφο ή το γιο σας. O λόγος για τον χαλινό, το «πετσάκι» του πέους δηλαδή, που, αν είναι πιο κοντό από το φυσιολογικό, μπορεί να είναι από ενοχλητικό έως επώδυνο, κυρίως κατά τη διάρκεια του σεξ. Διαβάστε, λοιπόν, τι ακριβώς συμβαίνει και τι να κάνετε για να απαλλαγείτε οριστικά από το πρόβλημα.

Το πρόβλημα
Ο χαλινός είναι η λεπτή μεμβράνη που συνδέει τη βάλανο (κεφαλή του πέους) με το κυρίως σώμα του πέους. Σε ορισμένους άνδρες, ο χαλινός είναι πιο κοντός από το φυσιολογικό. Αν και πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπάρχει εκ γενετής, ο άνδρας συνήθως το διαπιστώνει την περίοδο της εφη­βείας, όταν αρχίζει η σεξουαλική ζωή. Κατά τη στύση, ο κοντός χαλινός τραβά τη βάλανο, με αποτέλεσμα το πέος να μην ευθυγραμμίζεται και να φαίνεται μικρότερο.
Τι προκαλεί; Οι περισσότεροι άνδρες με βραχύ χαλινό παρου­σιάζουν δυσκολίες κατά τη σε­ξουαλική επαφή, με αποτέλεσμα ορισμένες φορές να ερεθίζεται η βάλανός τους και να αισθάνονται πόνο, ενίοτε έντονο. Ένα μικρό ποσοστό, μάλιστα, παρουσιάζει και πρόωρη εκσπερμάτιση.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Αν κάποιος θέλει να απαλλαγεί από το συγκεκριμένο πρόβλημα, πρέπει να στραφεί προς τη λύση της επέμβασης. Πρόκειται για υπόθεση ρουτίνας -διαρκεί 10-15 λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία-, κατά την οποία κόβεται ο χαλινός με ηλεκτροκαυτηρίαση τελευταίας τεχνολογίας ή λέιζερ, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται η βάλανος. Συνήθως δεν χρειάζονται ράμματα και, επιπλέον, δεν απαιτείται νοσηλεία.
Μετά το χειρουργείο Με όποια μέθοδο κι αν γίνει η επέμβαση, μετά θα υπάρχει μια αίσθηση «καψίματος» στην περιοχή, που θα υποχωρήσει σε 1-2 ημέρες. Επίσης, για 1 εβδομάδα θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να βάζει αλοιφή με αντιβίωση και για 3 εβδομάδες να απέχει από το σεξ.
Το αποτέλεσμα Ο άνδρας αποκτά κανονική στύση, απαλλάσσεται από τις όποιες δυσκολίες αντιμετώπιζε κατά τη σεξουαλική επαφή και βελτιώ­νεται η ψυχολογική του κα­τάσταση.
Κόστος Η δαπάνη καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και από τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο βραχύς χαλινός δεν προκαλεί προβλήματα υγιεινής και δεν προδιαθέτει σε εμφάνιση λοιμώξεων στην περιοχή, όπως πιστεύουν πολλοί!



Προσοχή στη ρήξη!

Αν δεν κάνετε την επέμβαση -είτε γιατί φοβάστε είτε γιατί ανήκετε σε εκείνο το μικρό ποσοστό ανδρών που, ενώ έχουν βραχύ χα­λι­νό, δεν τους προκαλεί προβλήματα-, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει κίνδυνος να σπάσει κατά τη σεξουαλική επαφή. Η ρήξη του χαλινού προκαλεί αιμορραγία και πόνο. Αν σταθείτε άτυχοι και σπάσει ο χαλινός σας, θα πρέπει να πάτε στον ουρολόγο σας ή στο νοσοκομείο, ώστε με λίγα ράμματα να σας διορθώσουν το πρόβλημα.



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία το δρ. Διαμαντή Φλωράτο, χειρουργό-ουρολόγο, Fellow of the European Board of Urology.