Κάθε άνθρωπος κουβαλάει μέσα του ένα κομμάτι φως και ένα κομμάτι σκοτάδι, ένα μέρος χαράς και ένα μέρος πόνου. Όταν οι συγκινήσεις μας (π.χ. χαρά, θλίψη, φόβος, ενοχές) δεν εκφράζονται, προκαλούν συσπάσεις στον οργανισμό μας και έτσι δημιουργείται ένα είδος πανοπλίας. Όποιος είναι εγκλωβισμένος μέσα σε αυτή την πανοπλία, δεν μπορεί να συναντήσει το χαρούμενο παιδί που έχει μέσα του. Χρειάζεται, λοιπόν, να αρχίσουμε να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, ώστε να ξεφορτωθούμε αυτή την πανοπλία. Ο πιο απλός τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι να μάθουμε να χαλαρώνουμε. Τότε, εμφανίζεται και το γέλιο με όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Τόνωση της αναπνοής
Γελώντας, τονώνεται το αναπνευστικό σύστημα, αφού η αναπνοή μας γίνεται πιο βαθιά. Ταυτόχρονα, οξυγονώνονται καλύτερα οι μύες του προσώπου, τα όργανα και γενικότερα ο οργανισμός μας. Μάλιστα, όταν γελάμε, ο αέρας μέσα στους πνεύμονες κινείται με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα. Σήμερα, δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς αναπνέουμε υποτυπωδώς. Η ποιότητα της ζωής μας, όμως, εξαρτάται από την ποιότητα της αναπνοής μας. Όταν η αναπνοή είναι μπλοκαρισμένη, κινδυνεύουμε να παρουσιάσουμε μελλοντικά δυσλειτουργίες σε ολόκληρο τον οργανισμό μας.

Σπλαχνικό μασάζ
Στην καθημερινότητά μας λέμε συχνά «Αυτόν δεν τον χωνεύω» ή «Είναι δυσκοίλιος άνθρωπος». Οι φράσεις αυτές ουσιαστικά αποτυπώνουν την αλήθεια που κουβαλάει η γλώσσα του σώματoς. Ένα ανέκφραστο πρόσωπο είναι πιθανότερο να παρουσιάζει προβλήματα σε ολόκληρο το σώμα του. Αντίθετα, ένας άνθρωπος που γελάει, κινεί το διάφραγμα, κάνοντας ένα είδος εσωτερικού μασάζ σε όλη τη σπλαχνική κοιλότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση του γαστροπεπτικού συστήματος και όλου του οργανισμού, μειώνοντας έτσι συμπτώματα κολίτιδας, γαστρίτιδας κλπ.

Η χαρά της ζωής
Τη στιγμή που γελάμε πραγματοποιείται ένας καταιγισμός βιοχημικών αλλαγών. Στον εγκέφαλο απελευθερώνονται πλήθος νευροδιαβιβαστών (π.χ. ενδορφίνες, εγκεφαλίνες, σεροτονίνη), που μας προκαλούν χαλάρωση και ευεξία. Σύμφωνα άλλωστε με έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι το γέλιο μπορεί να μειώσει έως και 20% τη χρήση παυσίπονων, ακριβώς επειδή ενεργοποιεί τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού μας.

Ισχυρό ανοσοποιητικό
Οι άνθρωποι που γελάνε συχνά έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και αρρωσταίνουν σπανιότερα, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Πράγματι, όταν γελάμε αυξάνεται η συγκέντρωση των αντισωμάτων και των λευκών αιμοσφαιρίων, που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Επιπλέον, ακριβώς επειδή το γέλιο συνδέεται με τη χαρά, όσο πλησιάζουμε το παιδί που έχουμε μέσα μας, τόσο ενισχύονται όλες οι διαδικασίες της ζωής. Γι’ αυτό και οι γελαστοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο τη ζωή, αναρρώνουν γρηγορότερα από τους υπόλοιπους.

Καλή καρδιά
Το γέλιο έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα στον οργανισμό από το στρες. Οι ουσίες που εκκρίνει ο εγκέφαλος όταν γελάμε, επιδρούν μεταξύ άλλων και στο ενδοθήλιο (την εσωτερική, δηλαδή, «φόδρα» των αγγείων), χαλαρώνοντας τα αγγεία, με αποτέλεσμα να ρυθμίζεται καλύτερα η πίεση. Παράλληλα, μειώνονται τα επίπεδα κατεχολαμινών (ορμόνες του στρες) και επομένως βελτιώνεται η ισορροπία του νευρικού συστήματος και αντιμετωπίζονται καλύτερα οι αρρυθμίες. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, η πτώση της πίεσης σε ανθρώπους με υπέρταση οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή οφείλεται σε ποσοστό 10-15% στην καλή ψυχική κατάσταση. Το γέλιο, πέρα από τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εμφραγμάτων, περιορίζει και τη βαρύτητά τους και συμβάλλει στην αποφυγή της καρδιακής ανεπάρκειας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΛΟΥΠΑΣΑΚΗ, γιατρό Ολιστικής Θεραπευτικής, και τον κ. ΜΑΝΟΛΗ ΚΑΛΛΙΕΡΗ, καρδιολόγο, διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Metropolitan».