Το περπάτημα στο διάδρομο αποτελεί μια αποδοτική προπόνηση για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης, ανεξάρτητα από τον καιρό ή την ώρα της ημέρας.

Αλλά είναι σημαντικό να τον χρησιμοποιείτε σωστά, ώστε να αξιοποιείτε στο έπακρο τα οφέλη του για να πετύχετε τους στόχους σας για την απώλεια βάρους.

Αν και είναι δελεαστικό να στηρίζεστε στις χειρολαβές, είναι εκεί κυρίως για να σας βοηθούν να ανεβαίνετε και να κατεβαίνετε από το μηχάνημα με ασφάλεια, όχι για να κρατιέστε όσο γυμνάζεστε.

Αυτό μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της προπόνησής σας, να επηρεάσει το βάδισμα και την ισορροπία σας και να επιβαρύνει το μηχάνημα.

Οι διάδρομοι έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται το φυσικό βάδισμα, αλλά όταν στηρίζετε το βάρος σας στις λαβές σηκώνετε τους ώμους και ο αυχένας σας φεύγει προς τα εμπρός. Ως αποτέλεσμα, δεν ευθυγραμμίζεται σωστά το σώμα σας και μετατοπίζετε τη «δουλειά» που προορίζεται για τα πόδια και τον κορμό σας στο άνω μέρος του σώματός σας.

Έτσι δεν θα ενεργοποιήσετε τον κορμό και θα κάψετε πολύ λιγότερες θερμίδες.

Εκτός αν ανεβαίνετε ή αν χρειάζεται να κατεβείτε για μια γρήγορη παύση, αν νιώθετε ότι χάνετε την ισορροπία σας ή αν σας έχει πει ο φυσικοθεραπευτής σας να κρατηθείτε κατά τη διάρκεια των προπονήσεων αποκατάστασης, η καλύτερη τακτική για περισσότερες καύσεις, αυξημένη απόδοση και καλή στάση του σώματος είναι να μην πιάνεστε από τις λαβές.

Κι αν αισθάνεστε την ανάγκη να κρατηθείτε από αυτές στη μέση της προπόνησης, είναι πιθανώς μια ένδειξη ότι θα πρέπει να μειώσετε την ταχύτητα ή την κλίση, ώστε να συμβαδίζετε με ασφάλεια με τη ζώνη χρησιμοποιώντας μόνο τα πόδια σας.

Άλλα επικίνδυνα λάθη που μπορεί να κάνετε στο διάδρομο

Εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι αποκομίζετε τα μέγιστα από την προπόνησή σας, βεβαιωθείτε ότι τρέχετε στη μέση της ζώνης του διαδρόμου αντί στο μπροστινό μέρος.

Το τρέξιμο στο μπροστινό μέρος του διαδρόμου σημαίνει ότι έχετε περιορισμένη ταλάντευση του χεριού σας και επηρεάζετε αρνητικά τη στάση σας, καθώς φυσικά θα γέρνετε πίσω για να αποφύγετε να χτυπήσετε το μπροστινό μέρος της ζώνης.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς όπως πόνο στη μέση και να επιβαρύνει τους ώμους σας.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο τρόπος που τρέχετε που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του τρεξίματός σας στον διάδρομο. Τα παπούτσια που έχετε επιλέξει μπορεί, επίσης, να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην προπόνησή σας.

Το τρέξιμο σε διάδρομο με λάθος παπούτσια μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στους γοφούς αλλά και στα γόνατα.

Workout plan για αδυνάτισμα

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να κάψετε περισσότερες θερμίδες:

  1. Ξεκινήστε με ζέσταμα για 1 λεπτό με ρυθμό περπατήματος, περίπου 4 χλμ/ώρα.
  2. Για το επόμενο λεπτό, αυξήστε την ταχύτητά σας σε ρυθμό που σας αφήνει ελαφρώς με «κομμένη» την ανάσα.
  3. Για τα επόμενα 90 δευτερόλεπτα, διατηρήστε την ταχύτητά σας (αν περπατάτε) και αυξήστε την κλίση στο 5% ή και περισσότερο.
  4. Εάν κάνετε τζόκινγκ ή τρέχετε, προσθέστε 1 έως 2 mph στην ταχύτητά σας.
  5. Αυτή η ταχύτητα και η κλίση είναι ο πιο έντονος, «απαιτητικός» σας ρυθμός, που θα τον χρησιμοποιήσετε για επόμενους γύρους.
  6. Για τα επόμενα 45 δευτερόλεπτα, επιστρέψτε στην αρχική σας ταχύτητα ή κλίση.
  7. Για τα επόμενα 60 δευτερόλεπτα, αυξήστε την ταχύτητα/κλίση σας στον απαιτητικό σας ρυθμό.
  8. Για τα επόμενα 30 δευτερόλεπτα, μειώστε στην αρχική σας ταχύτητα/κλίση.