«Τα μαλλιά που σκεπάζουν το μυαλό είναι παραπάνω από το μυαλό, γιατί το μεγαλύτερο σκεπάζει το μικρότερο» («The hair that covers the wit is more than the wit, for the greater hides the less»), γράφει ο Σαίξπηρ στο έργο του «Δύο άρχοντες από τη Βερόνα». Μπορεί ο ίδιος να θεωρούσε τα μαλλιά επιφανειακό προσόν (μάλλον για υποκειμενικούς λόγους, καθώς και ο ίδιος φαίνεται ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα τριχόπτωσης), ωστόσο στην ιστορία του ανθρώπου υπήρξαν σύμβολο δύναμης, γονιμότητας και γοητείας. Όλοι θυμόμαστε από το σχολείο την ιστορία του Σαμψών, ο οποίος έχασε τη δύναμή του όταν η Δαλιδά τού κούρεψε τα μαλλιά. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα, τα ωραία και πλούσια μαλλιά στον άνδρα τραβούν την προσοχή μας, γι’ αυτό και συχνά οι άνδρες παθαίνουν πανικό μόλις αρχίσουν να βλέπουν περισσότερες τρίχες από ό,τι συνήθως στη βούρτσα, στο μαξιλάρι, στα ρούχα…



● Tα µαλλιά µας αποτελούνται από 100.000-150.000 τρίχες.
● Κάθε ηµέρα, οι τρίχες στο κεφάλι µας αυξάνονται περίπου µισό χιλιοστό, δηλαδή περίπου 1,5-2,5 εκατοστά το µήνα.
● Η φυσιολογική διάρκεια ζωής µιας τρίχας είναι περίπου 1.000 ηµέρες.
● Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το 85% του συνόλου των µαλλιών µας αναπτύσσεται, ενώ το υπόλοιπο 15% πέφτει.
● Κάθε ηµέρα χάνουµε γύρω στις 50-100 τρίχες. Όταν ξεπερνιέται αυτό το νούµερο, τότε µιλάµε για παθολογική τριχόπτωση.



Μπορεί η υφή και το χρώμα των μαλλιών μας να διαφέρουν, ωστόσο ο κύκλος ανάπτυξης των τριχών είναι ίδιος και αποτελείται από δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο (το αναγενές), το οποίο διαρκεί 2-6 χρόνια, οι τρίχες του κεφαλιού μακραίνουν περίπου 1,5 εκατοστό το μήνα, ενώ στο δεύτερο στάδιο (το τελογενές), που διαρκεί 2-3 μήνες, οι τρίχες σταματούν να αναπτύσσονται και αναπαύονται. Μόλις ο κύκλος αυτός ολοκληρωθεί, οι τρίχες που βρίσκονται στην τελογενή φάση πέφτουν μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες και αντικαθίστανται από καινούργιες. Είναι, επομένως, φυσιολογικό να χάνουμε 50-100 τρίχες καθημερινά.


Είναι ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης και οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον όρο ανδρογενετική αλωπεκία για να τον περιγράψουν, γιατί εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Σε αυτού του τύπου την αλωπεκία, οι τρίχες στους κροτάφους και την κορυφή του κεφαλιού γίνονται όλο και πιο αδύναμες, άχρωμες, δεν μακραίνουν και τελικά εξαφανίζονται. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 75% των ανδρών εμφανίζει ανδρογενή αλωπεκία μέχρι την ηλικία των 40 ετών, ενώ από αυτούς ένα μικρό ποσοστό την εμφανί­ζει πολύ νωρίτερα (πριν από την ηλικία των 20 ετών) με τη μορφή της μετωπο-κροταφικής αραίωσης. Αν και η ανδρογενετική αλωπεκία δεν επηρεάζει την υγεία των ανδρών, μπορεί να επιδράσει αρνητικά στον ψυχισμό τους.


Η ανδρογενετική αλωπεκία εξαρτάται από τρεις παράγοντες:
● Την ηλικία, καθώς, όσο περνούν τα χρόνια, αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσετε φαλάκρα.
● Την κληρονομική προδιάθεση, αν δηλαδή οι στενοί συγγενείς σας, είτε από τη μεριά του πατέρα είτε από τη μεριά της μητέρας, έχουν χάσει τα μαλλιά τους, έχετε μεγάλη πιθα­νό­τητα το ίδιο να συμβεί και σε σας. Η κληρονομικότητα επηρεάζει, επίσης, την ηλικία κατά την οποία θα ξεκινήσει η αραίωση, αλλά και την ταχύτητα της τριχόπτωσης.
● Τα ανδρογόνα στον οργανισμό, για την ακρίβεια την τεστοστερόνη, που αποτελεί τη βασική ανδρική ορμόνη. Όταν η τεστοστερόνη φτάσει μέσω του αίματος στο θύλακα της τρίχας, ενώνεται με ένα ένζυμο και μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη, που παρεμβαίνει στη δραστηριότητα του DNA και αδυνατίζει την τρίχα. Επομένως, η ανδρογενετική αλωπεκία δεν οφείλεται στην υπερβολική συγκέντρωση ανδρικών ορμονών, αλλά στην αντίδραση των τριχών στην παρουσία τους.


Αν η έντονη τριχόπτωση σας επη­ρεάζει ψυχολογικά και θέλετε να την καταπολεμήσετε, υπάρχουν στη διά­θεσή σας συντηρητικές αγωγές (φαρμακευτικές αγωγές γίνονται εφ’ όρου ζωής με μικρά διαλείμματα), αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις. Ωστόσο, η επιτυχία όποιας μεθόδου κι αν επιλέξετε εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και από την έγκαιρη εφαρμογή της.


Πρόκειται για τη δραστική ουσία σε λοσιόν, με την οποία κάνετε μασάζ τοπικά στο κεφάλι δύο φορές την ημέρα (εκτός αν ο γιατρός σάς δώσει άλλες οδηγίες). Καταπολεμά το αδυνάτισμα του θύλακα της τρίχας, μειώνει την τριχόπτωση και βοηθά στο να διατηρηθεί η ανάπτυξη των μαλλιών που ήδη υπάρχουν. Σε κάποιες περιπτώσεις, έχει παρατη­ρηθεί η ανάπτυξη νέων μαλλιών, τα οποία όμως είναι πιο λεπτά και ανοιχτόχρωμα από τα κανονικά. Βέβαια, τα όποια αποτελέσματα θα τα δείτε μετά από 6 μήνες. Δυστυχώς, η λοσιόν πρέπει να χρησιμοποιεί-ται συνεχώς, και σε περίπτωση που στα­ματήσετε την εφαρμογή της, τα θετικά αποτελέσματα αναστρέ­φονται. Όσο για τις παρενέργειές της, είναι περιορισμένες και συ­νήθως περιλαμβάνουν συμπτώμα-τα όπως φαγούρα ή εξάνθημα στο κεφάλι.


Πρόκειται για δραστική ουσία σε χάπι που χορηγείται καθημερινά και, στην ουσία, μπλοκάρει το ­ένζυμο που ενώνεται με την τεστοστερόνη και, κατά συνέπεια, ελαττώνει την παραγωγή διυδροτεστοστερόνης. Έτσι, η τριχόπτωση μειώνεται και η διάμετρος των τριχών σταδιακά αυξάνεται (οι τρίχες γίνονται πιο χοντρές). Το φάρμακο αυτό είναι πιο αποτελεσματικό στους νέους και σε περιπτώσεις ήπιας και μέτριας μορφής ανδρογενετικής αλωπεκίας. Πολλοί ασθενείς σταματούν να χάνουν τα μαλλιά τους, ενώ σε ­μερικούς μπορεί να εμφανιστούν και νέα μαλλιά, τα οποία βέβαια είναι πιο λεπτά και ανοιχτόχρωμα. Οι παρενέργειες, αν και σπάνιες, περιλαμβάνουν προβλήματα στύσης, μείωση της ερωτικής επιθυμίας και της ποσότητας σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση. Όπως και με το Minoxidil, όταν διακοπεί η λήψη του, τα θετικά αποτελέσματά του χάνονται.


Είναι μια θεραπεία που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της φαλάκρας και κατά την οποία, με λίγα λόγια, μεταμοσχεύονται μαλλιά από το πίσω μέρος της κεφαλής στις περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί αραίωση τριχών. Σήμερα, ωστόσο, η μέθοδος αυτή έχει εξελιχθεί και μεταφέρονται μεμονωμένα τριχοθυλάκια από μια υγιή ζώνη σταθερής τριχοφυΐας (δότρια περιοχή) στην περιοχή που παρουσιάζει απώλεια τριχών (δέκτρια περιοχή). Η μικρομεταμόσχευση γίνεται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ανεπι­θύμητες παρενέργειες. Όσο για το laser που χρησιμοποιείται, βοηθά στη δημιουργία των θέσεων υπο­δοχής των μοσχευμάτων. Επειδή, όμως, η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μια εξελικτική διαδικασία, καλό είναι η μικρομεταμόσχευση μαλλιών να εφαρμόζεται μετά την ηλικία των 23 ετών, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιείται από έμπειρο χειρουργό, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο γίνεται πιο φυσικό.



1| Το μήκος των μαλλιών αυξάνει την τριχόπτωση.
2| Το κράνος, τα καπέλα, οι περούκες ευθύνονται για την τριχόπτωση.
3| Το συχνό λούσιμο συμβάλλει στην απώλεια τριχών.
4| Η πιτυρίδα οδηγεί στη φαλάκρα.
5| Υπάρχουν ειδικά καλλυντικά που σταματούν την τριχόπτωση.
6| Το κούρεμα δυναμώνει τα μαλλιά.
7| Το άγχος και το στρες οδηγούν σε μόνιμη φαλάκρα.
8| Υπάρχει θεραπεία για την ανδρογενετική αλωπεκία.
9| Eίναι ένδειξη ευφυΐας.
10| Και φυσικά: η φαλάκρα είναι δείγμα ανδρισμού.




Κάθε τριχόπτωση δεν είναι ανδρογενετική αλωπεκία. Υπάρχουν ασθένειες και καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε παροδική ή μόνιμη απώλεια μαλλιών, όχι μόνο από το πάνω μέρος του κεφαλιού, αλλά από όλο το κεφάλι, όπως είναι:
Η γυροειδής αλωπεκία (δηλαδή ο τριχοφάγος).
Κάποιες δερματικές παθήσεις (π.χ. ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία).
Ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα.
Οι λοιμώξεις από μύκητες.
Τα τραύματα. › Οι χειρουργικές επεμβάσεις.
Η λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά).
Ο παρατεταμένος, υψηλός πυρετός.
Η κακή διατροφή, κυρίως η έλλειψη σιδήρου και πρωτεϊνών.
Οι δίαιτες «αστραπή» ή οι διατροφικές διαταραχές.
Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο ο γιατρός σας να προσδιορίσει την αιτία που προκαλεί την απώλεια των μαλλιών. Το ιατρικό ιστορικό που θα πάρει, σε συνδυασμό με τις εξετάσεις που θα ζητήσει, θα τον βοηθήσουν να βρει την καλύτερη για σας λύση.


Το τριχοριζόγραμμα, με το οποίο προσδιορίζεται η εκατοστιαία αναλογία των διάφορων (αναγενών, καταγενών, τελογενών και δυστροφικών) τριχών, η πυκνομέτρηση, η οποία προσδιορίζει τις τρίχες ανά τετραγωνι­κό εκατοστό, και το φωτοτριχοριζόγραμμα, με το οποίο γίνεται μια επιτό­που ανάλυση των τριχών, συμβάλλουν στην όσο γίνεται καλύτερη αξιολόγηση του προβλήματος, ενώ στους άνδρες -σε αντίθεση με τις γυναίκες- δεν χρειάζονται ορμονικές ή επιπλέον εξετάσεις, εκτός από τις παραπάνω.


1| H τρίχα αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη (που παράγεται από αμινοξέα), γι’ αυτό φροντίστε να βάλετε στο διαιτολόγιό σας πηγές πρωτεϊνών, όπως είναι τα πουλερικά, το ψάρι, τα όσπρια και τα τυριά.
2| Σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών παίζουν και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα οι Β5, Β6, Β9), που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Καταναλώνετε, λοιπόν, γιαούρ­τι, δημητριακά ολικής άλεσης, κόκκινο κρέας, ξηρούς καρπούς και αυγά.
3| Κατά τη διάρκεια του λουσίματος, μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ στο κεφάλι σας για μερικά λεπτά. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλετε στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και διευκολύνετε την «τροφοδοσία» του θύλακα της τρίχας με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.



Τα ειδικά σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης χορηγούνται επικουρικά, για να βελτιώσουν την υφή του στελέχους της τρίχας και να ρυθμίσουν τη λιπαρότητα, και δεν βοηθούν στην ανάπτυξη νέων μαλλιών. Επιπλέον, υπάρχουν και μερικά σαμπουάν τα οποία, λόγω των χημικών ουσιών που περιέχουν, απλώς κάνουν τα μαλλιά να φαίνονται πιο ογκώδη.



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΖΟΛΩΤΑ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο.