Οι κοινωνικές μας συναναστροφές αποτελούν σχεδόν πάντα ένα παιχνίδι εξερεύνησης στοιχείων και πιθανών συναισθημάτων του συνομιλητή μας. Συνήθως τείνουμε να πιστεύουμε ότι το χαμόγελο υποδηλώνει χαρούμενη διάθεση ενώ η απουσία του συνεπάγεται την θλίψη ή την αναστάτωση. Ωστόσο, οι εκφράσεις του προσώπου αποδεικνύεται, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη ότι δεν είναι ενδεικτικές των εσωτερικών συναισθημάτων.

Λανθασμένες ως επί το πλείστον οι εκτιμήσεις

Οι ερευνητές πίσω από την επιστημονική μελέτη, υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα οι εκφράσεις του προσώπου δεν είναι αρκετές για να αντιληφθεί κανείς την πραγματική διάθεση ενός ατόμου. Οι επιστήμονες ανέλυσαν την κίνηση των μυών του προσώπου, που συνδέεται με ένα συγκεκριμένο συναίσθημα και την συνέκριναν στην συνέχεια με τα πραγματικά συναισθήματα ενός συμμετέχοντα στα πειράματα της μελέτης. Πράγματι, διαπίστωσαν ότι οι προσπάθειες ανίχνευσης ή προσδιορισμού των συναισθημάτων ενός ατόμου βάσει των εκφράσεων του, ήταν σχεδόν πάντα λανθασμένες.

«Το ερώτημα που θέσαμε ήταν το εξής: Μπορούμε πραγματικά να καταλάβουμε τα συναισθήματα ενός ανθρώπου από το πρόσωπό του;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Aleix Martinez, καθηγητής ηλεκτρονικής μηχανικής και μηχανικής των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Ohio, ο οποίος μάλιστα ασχολείται με την δημιουργία αλγορίθμων υπολογιστών που αναλύουν τις εκφράσεις του προσώπου. «Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι όχι, δεν μπορούμε».

Τι ρόλο παίζουν το πλαίσιο και οι πολιτισμικοί παράγοντες;

«Ο καθένας κάνει διαφορετικές εκφράσεις ανάλογα με το πλαίσιο της κοινωνικής περίστασης και του πολιτισμικού του υπόβαθρου» εξηγεί ο Δρ. Aleix Martinez. «Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι όσοι χαμογελούν, δεν σημαίνει ότι είναι πραγματικά χαρούμενοι» συνεχίζει. Είναι επίσης αλήθεια ότι μερικές φορές οι άνθρωποι χαμογελούν από υποχρέωση των κοινωνικών κανόνων, χωρίς πραγματικά να το εννοούν.

Μετά την ανάλυση δεδομένων σχετικά με την σύνδεση των εκφράσεων του προσώπου και του συναισθήματος, η ερευνητική ομάδα – με επιστήμονες από το Northeastern University, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και το Πανεπιστήμιο του Wisconsin – κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται περισσότερα από την έκφραση του προσώπου για να προσδιοριστεί σωστά η ψυχολογική κατάσταση ενός προσώπου. Το χρώμα του προσώπου συγκεκριμένα, μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή ένδειξη, καθώς όταν βιώνουμε ένα συναίσθημα, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ορμόνες, που αλλάζουν την ροή του αίματος, με αποτέλεσμα το πρόσωπο να αλλάζει χρώμα. Η στάση του σώματος προσφέρει και άλλες ενδείξεις. «Όλα αυτά όμως δεν μας δίνουν σίγουρα συμπεράσματα αν δεν γνωρίζουμε το πλαίσιο» καταλήγει ο Δρ. Aleix Martinez.