Ο εγκέφαλος χρειάζεται ισχυρούς συμμάχους για να προστατευθεί από την άνοια για αυτό όταν πρόκειται για την ενίσχυση της υγείας του ένα βασικό στοιχείο της κουζίνας μας και ο πρωταγωνιστής της μεσογειακής διατροφής, ξεχωρίζει σταθερά: αυτό είναι το ελαιόλαδο.
Μια μελέτη του Harvard το 2024, στην οποία συμμετείχαν 92.383 ενήλικες Αμερικανοί, διαπίστωσε ότι ανεξαρτήτως γενετικής προδιάθεσης και γενικότερης διατροφής, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 7 γραμμάρια ελαιόλαδο την ημέρα είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω άνοιας, σε σύγκριση με εκείνους που σπάνια ή ποτέ δεν κατανάλωναν αυτό το θρεπτικό συστατικό.
Εγκέφαλος: Γιατί το ελαιόλαδο είναι τόσο ισχυρός σύμμαχος του;
Οι ειδικοί συχνά τονίζουν την σπουδαιότητα της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει μελετηθεί εκτενώς για τα οφέλη της στη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και γενικά των νοητικών δεξιοτήτων. Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό αυτής της διατροφής, και ο εγκέφαλος επωφελείται από αυτήν σε εξαιρετικό βαθμό.
Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι προάγουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και μειώνουν τη φλεγμονή.
Επιπλέον, το ελαιόλαδο περιέχει πολυφαινόλες, όπως η ολεοκανθάλη, οι οποίες καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου για νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η άνοια.
Τα πολυάριθμα οφέλη του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου
Συμβάλει στη:
- Ρύθμιση της όρεξης: Προάγει τον κορεσμό, βοηθώντας στη διατήρηση υγιούς βάρους, που είναι και ένας σημαντικός παράγοντας πρόληψης της άνοιας.
- Υγεία του εντέρου: Βοηθά στην πέψη των λιπαρών και στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
- Ορμονική ισορροπία: Τα υγιή λιπαρά είναι απαραίτητα για την παραγωγή και ρύθμιση ορμονών που επηρεάζουν τη διάθεση και τη μνήμη.
- Ενέργεια: Παρέχει σταθερή ενέργεια για συγκέντρωση χωρίς απότομες αυξομειώσεις σακχάρου.
- Αντιοξειδωτική προστασία: Πλούσιο σε βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από οξειδωτική βλάβη.
- Υγεία του δέρματος: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαιόλαδου προάγουν την επούλωση του δέρματος, ενισχύοντας έμμεσα και την υγεία του εγκεφάλου μέσω της μείωσης της συστηματικής φλεγμονής.
Ελαιόλαδο και διατροφή
- Αντί για βούτυρο, χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο στη μαγειρική. Ως συστατικό μπορεί να είναι η βάση για σάλτσες ή μαρινάδες, καθώς προσφέρει εκπληκτική γεύση και υγιή λιπαρά.
- Επιλέγουμε υγιεινά σνακ, όπως λαχανικά και σαλάτες, χρησιμοποιώντας μια μικρή ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
- Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω από το φαγητό για έξτρα γεύση και αντιοξειδωτική προστασία.
Να τονιστεί ωστόσο ότι για να διατηρηθούν οι ευαίσθητες πολυφαινόλες και οι προστατευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου, συνίσταται να το χρησιμοποιούμε ωμό όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, το μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία (μέχρι 175°C) δεν καταστρέφει τα οφέλη του.
Η ενσωμάτωση του ελαιόλαδου στη διατροφή μας, αυτού του υπερτροφίμου, είναι ένας εύκολος, νόστιμος και αποδεδειγμένα ωφέλιμος τρόπος να στηρίξουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας.