Γενιές και γενιές βιολόγων διδάχθηκαν τα επιτεύγματα του αυστριακού μοναχού Γκρέγκορ Μέντελ, ο οποίος ανακάλυψε τον 19ο αιώνα τους νόμους της κληρονομικότητας μελετώντας τις μπιζελιές που φύτευε κατά χιλιάδες στον κήπο του.

Διασταυρώνοντας διαφορετικές ποικιλίες, ο «πατέρας της Γενετικής» περιέγραψε τον μαθηματικό κανόνα μέσω του οποίου επτά χαρακτηριστικά του μπιζελιού, όπως το χρώμα των λουλουδιών και το σχήμα των καρπών, μεταβιβάζονται στην επόμενη γενιά.

Τα χαρακτηριστικά αυτά έδειχναν να προέρχονται από μυστηριώδεις κληρονομούμενους παράγοντες, τους οποίους σήμερα γνωρίζουμε ως γονίδια -μια θεμελιώδης ανακάλυψη στη Βιολογία.

Όμως, στον ενάμιση αιώνα που ακολούθησε, η σύγχρονη επιστήμη κατάφερε να εξηγήσει μόνο τα τέσσερα από τα επτά χαρακτηριστικά που είχε εξετάσει ο Μέντελ.

Ο γρίφος με τα γονίδια που ελέγχουν τα υπόλοιπα τρία επιτέλους λύνεται χάρη σε διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

«Βρήκαμε επιτέλους την απάντηση για αυτόν τον γρίφο που παραμένει άλυτος εδώ και 160 χρόνια» δήλωσε ο Σιφένγκ Τσεν του Ινστιτούτου Γεωπονικής Γονιδιωματικής στο Σεντζέν της Κίνας, επικεφαλής της προσπάθειας.

*Από τον Βαγγέλη Πρατικάκη