Κι όμως ένα μήνυμα μπορεί να κάνει την διαφορά!

Σε συζητήσεις  σε εφαρμογές γνωριμιών ή σε ένα ραντεβού από κοντά, υπάρχει μια ψυχρή λέξη, ικανή να καταστρέψει τα πάντα.

Έρευνα γνωστού dating app αποκαλύπτει πώς μια απάντηση, που φαίνεται συνηθισμένη και ακίνδυνη, αν ειπωθεί μπορεί να υπονομεύσει την εξέλιξη μιας γνωριμίας, σε βαθμό που να μην οδηγήσει ούτε καν σε πρώτο ραντεβού.

Γιατί αυτό το τόσο μικρό μήνυμα μπορεί να τα καταστρέψει όλα;

Δεν είναι καν μια ξεκάθαρη φράση. Είναι απλώς ένα «ΟΚ». Δύο γράμματα, φαινομενικά ουδέτερα και παγκόσμια, αλλά για σχεδόν έναν στους δύο Γάλλους, σημαίνουν το απότομο τέλος μιας ερωτικής συζήτησης. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη, το 49% των χρηστών έχει ήδη σταματήσει μια συνομιλία μετά από αυτό το μήνυμα.

Η αλήθεια είναι ότι ένα κοφτό «ΟΚ» δημιουργεί ένα παγωμένο ή ακόμα και αδιάφορο και άβολο συναίσθημα, που σπάει τη ροή της συζήτησης.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 1.200 ελεύθερους Γάλλους, αναδεικνύει ότι στους κάτω των 30 ετών, το 52% προτιμά να επικοινωνεί γραπτώς παρά πρόσωπο με πρόσωπο. Το μήνυμα έχει γίνει το πρώτο στάδιο του φλερτ, και κάθε φράση μια δοκιμασία που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

Το αποτέλεσμα: το 55% των χρηστών αφιερώνει χρόνο για να επιμεληθεί τις απαντήσεις του, με κάποιους να ζητούν ακόμη και τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσουν τη διατύπωσή τους.

Όμως, αυτή η αναζήτηση της τελειότητας κάνει την επικοινωνία εύθραυστη. Η παραμικρή ουδέτερη λέξη γίνεται ύποπτη και ασάφεια παρερμηνεύεται. Το «OΚ» συχνά ερμηνεύεται ως απότομη, ακόμα και παθητικά-επιθετική απάντηση. Αυτή η ένταση, και η αναμονή για ένα σημάδι ενδιαφέροντος είναι ιδιαίτερα έντονη στους νεαρούς ενήλικες, εκ των οποίων το ένα τρίτο παραδέχεται ότι βιώνει πραγματικό άγχος περιμένοντας απάντηση από το «crush» του, το άτομο δηλαδή για το οποίο νιώθει ερωτική έλξη.

Διαφορετικοί κώδικες στο φλερτ 

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης σαφείς διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν περισσότερα emoji και φωνητικά μηνύματα από τους άνδρες. Επίσης, έχουν την τάση να «διαβάζουν πίσω από τις γραμμές»: το 37% δηλώνει ότι αποκωδικοποιεί τα μηνύματα για να μαντέψει τις κρυφές προθέσεις, σε αντίθεση με μόλις το 26% των ανδρών.

Επιπλέον, το 43% των γυναικών ζητούν τη γνώμη μιας φίλης πριν απαντήσουν, σε αντίθεση με το 26% των ανδρών. Αυτό αποδεικνύει ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων δεν γίνεται πάντα μόνο μεταξύ δύο ατόμων, αλλά μερικές φορές συμμετέχουν περισσότεροι.

Η πίεση να πεις τα σωστά πράγματα και να μετρήσεις προσεκτικά κάθε λέξη γίνεται ένα δύσκολο ακροβατικό. Ακριβώς αυτή η πίεση εξηγεί γιατί τα ουδέτερα ή πολύ σύντομα μηνύματα, όπως το «OΚ», «Ναι» ή «χαχα», μπορούν να καταστρέψουν μια νέα συνομιλία. Θεωρούνται σημάδι απομάκρυνσης ή έλλειψης ενδιαφέροντος.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι για να αποφύγετε τις παρεξηγήσεις και κυριώς για να μη παγώσει μια νέα γνωριμία πρέπει:

  • Να αποφύγετε τις πολύ σύντομες απαντήσεις, που φαίνονται κλειστές ή ψυχρές.
  • Να διευκρινίζετε τις προτιμήσεις σας: κάποιοι προτιμούν να γράφουν ενώ άλλοι είναι πιο επικοινωνιακοί από κοντά.
  • Μείνετε ο εαυτός σας, προσέχοντας όμως τα σήματα που στέλνετε, αποφεύγοντας τυχόν παρανοήσεις και παρεξηγήσεις.
  • Μην βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα από ένα μόνο μήνυμα.