Ζούμε σε μια εποχή όπου η διατροφή είναι παντού: στα social media, στο διαδίκτυο, στις συζητήσεις μας. Δεν είναι τυχαίο, μιας και είναι ένα θέμα που μας απασχολεί σε μεγάλο βαθμό διότι στηρίζει την υγεία μας, προσφέρωντάς μας σωματική και πνευματική ευεξία. Μικρές αλλαγές στη διατροφή μας μπορούν επομένως να κάνουν τη μεγάλη διαφορά.
Υπάρχει λοιπόν, ένα θρεπτικό συστατικό, ίσως όχι το πιο διάσημο ή “εντυπωσιακό”, αλλά που είναι εξαιρετικά ωφέλιμο, και το οποίο το 90% των ανθρώπων δεν καταναλώνει επαρκώς: Αυτό είναι οι φυτικές ίνες, που δεν είναι απλώς χρήσιμες αλλά σωτήριες για την υγεία μας.
Τι είναι οι φυτικές ίνες και γιατί είναι σημαντικές για την υγεία μας;
Οι φυτικές ίνες είναι ένας τύπος υδατανθράκων που δεν χωνεύονται από το σώμα μας. Και όμως, αυτό είναι που τις καθιστά τόσο πολύτιμες: περνώντας αδιάσπαστες από το πεπτικό σύστημα, ρυθμίζουν την πέψη, προστατεύουν την καρδιά και υποστηρίζουν τον εγκέφαλο.
Μάλιστα το αγγλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας συνιστά τουλάχιστον 30 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως για τους ενήλικες. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε μόλις 20 γρ. ή και λιγότερο.
Ποια τα ευρήματα των μελετών για τις φυτικές ίνες;
Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutritional Neuroscience, διαπίστωσε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν πάνω από 20 γρ. φυτικών ινών την ημέρα είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε βάθος 20ετίας, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν ελάχιστες ίνες (8 γρ. ή λιγότερο).
Επίσης, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αγγειακής άνοιας.
Ενώ, οι οργανισμοί όπως το Cancer Research UK υποστηρίζουν ότι οι φυτικές ίνες προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενισχύοντας την κινητικότητα του εντέρου και την παραγωγή βουτυρικού οξέος (butyrate), μιας ουσίας που προστατεύει τα κύτταρα του εντέρου.
Πιο αναλυτικά τα οφέλη των φυτικών ινών:
- Βελτιώνουν την πέψη και μειώνουν τη δυσκοιλιότητα
- Υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου
- Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων
- Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου
- Μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας και καρκίνου
Πώς να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών;
Αρκούν μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας επιλογές:
- Επιλέξτε ολικής άλεσης εκδοχές των αγαπημένων σας προϊόντων (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά)
- Προτιμήστε πλήρεις κόκκους όπως βρόμη, κινόα, πλιγούρι, κριθάρι
- Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά με τη φλούδα (π.χ. μήλα, αχλάδια)
- Εντάξτε όσπρια όπως φακές, φασόλια, ρεβίθια
- Προσθέστε ξηρούς καρπούς και σπόρους (όπως chia, λιναρόσπορο, αμύγδαλα)
Επομένως, οι φυτικές ίνες ίσως είναι και το κλειδί για τη μακροζωία, και τώρα να είναι μια καλή στιγμή να τις εντάξουμε στη διατροφή μας, με έξυπνες και καθημερινές επιλογές.