Δεν μπορείς να αλλάξεις τη συμπεριφορά κάποιου άλλου ή να ελέγξεις την κατάσταση της οικονομίας. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να επιλέξεις πώς θα ανταποκριθείς στις προκλήσεις της ζωής. Ακολουθούν πέντε ερωτήσεις που χρησιμοποιούν οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι για να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν:
1. Πώς μπορώ να «μετρήσω» αυτό το πρόβλημα;
Ρώτα τον εαυτό σου: «Σε κλίμακα από το 0 έως το 10, όπου το 10 είναι η καλύτερη μου κατάσταση, πού βρίσκομαι τώρα; Τι μπορώ να κάνω για να ανέβω έστω ένα σκαλοπάτι;»
Είναι εύκολο να σκέφτεσαι τα πράγματα με άκρα: «Είναι τρομερό», «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα». Όμως, το να τοποθετήσεις την κατάσταση σε μια κλίμακα σε βοηθά να αλλάξεις την οπτική σου και να δεις πως ίσως η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο νομίζεις. Ταυτόχρονα, στρέφεις την προσοχή σου σε μικρά και συγκεκριμένα βήματα.
Για παράδειγμα: Ξυπνάς καταβεβλημένος και δίνεις στη διάθεσή σου τη βαθμολογία 3. Για να ανέβεις στο 4, κάνεις έναν σύντομο περίπατο και κανονίζεις να συναντήσεις έναν φίλο για καφέ. Αυτές οι μικρές κινήσεις βελτιώνουν αμέσως τη διάθεσή σου.
2. Πότε ήταν πιο εύκολο να το διαχειριστώ;
Σκέψου στιγμές που τα πράγματα δεν ήταν τόσο πιεστικά. Τι έκανες διαφορετικά; Η αναδρομή σε επιτυχίες του παρελθόντος σου δείχνει πως η πρόοδος είναι εφικτή και σου δίνει έναν οδηγό για να την επαναλάβεις.
Για παράδειγμα: Βρίσκεσαι σε έναν νέο επαναλαμβανόμενο καβγά με τον σύντροφό σου για τις δουλειές του σπιτιού, αλλά θυμάσαι μια εποικοδομητική συζήτηση που είχατε πριν μήνες και η οποία βοήθησε να βρείτε κοινό έδαφος. Αυτή η ανάμνηση σου δίνει ελπίδα και σχέδιο για το επόμενο βήμα.
3. Τι με έχει βοηθήσει να αντεπεξέλθω στο παρελθόν;
Αυτή η ερώτηση σε υπενθυμίζει ότι έχεις ξεπεράσει δυσκολίες, και μπορείς να το κάνεις ξανά αν βασιστείς στη δική σου δύναμη. Εστιάζοντας στην ανθεκτικότητά σου και στα εργαλεία που χρησιμοποίησες, χτίζεις αυτοπεποίθηση για να ξεπεράσεις και τις τωρινές προκλήσεις.
Για παράδειγμα: Ανησυχείς για τα οικονομικά σου μετά από απόλυση, αλλά θυμάσαι πώς χειρίστηκες παρόμοια κατάσταση παλαιότερα – βρήκες προσωρινή δουλειά και παράλληλα έψαχνες για μια καλύτερη. Ήξερες πως μπορείς να τα καταφέρεις, και έτσι μπορείς και τώρα.
4. Τι θα έλεγε ο πιο κοντινός μου άνθρωπος για αυτό;
Μερικές φορές, οι άνθρωποι που αγαπάμε βλέπουν την πρόοδό μας πιο καθαρά από εμάς τους ίδιους. Σκέψου ποια δυνατά σημεία θα υπογράμμιζε ένας καλός φίλος ή πώς θα τόνιζε την εξέλιξή σου.
Να φαντάζεσαι την οπτική τους βοηθά να αναγνωρίσεις την πρόοδό σου και να δείξεις αυτοσυμπόνια. Είναι σαν να δανείζεσαι λίγη αισιοδοξία όταν τη χρειάζεσαι περισσότερο για να ξεπεράσεις τα όποια προβλήματα.
5. Πώς μπορώ να αποφύγω να χειροτερέψω την κατάσταση ή να δημιουργήσω άλλα προβλήματα;
Όταν νιώθεις αδύναμος, εύκολα μπορείς να γίνεις παθητικός ή να κάνεις λάθη που θα επιδεινώσουν το πρόβλημα. Θυμήσου ότι, τουλάχιστον, μπορείς να πάρεις μικρά μέτρα τώρα για να μη χειροτερέψει.
Για παράδειγμα: Βιώνεις έναν επώδυνο χωρισμό και νιώθεις την επιθυμία να στείλεις μήνυμα στον πρώην/την πρώην. Αλλά καταλαβαίνεις ότι αυτό θα κάνει τα πράγματα χειρότερα και μένεις πιστός/ή στην απόφασή σου να φροντίσεις τον εαυτό σου με άσκηση και ημερολόγιο.