Ο καρκίνος του εντέρου αυξάνεται μεταξύ των νεότερων ανθρώπων παγκοσμίως, με μερικές από τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στην Αγγλία, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Oncology και την Bowel Cancer UK, η οποία αποτελεί αγγλική οργάνωση που επικεντρώνεται στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πρόκειται μάλιστα για τον τέταρτο πιο συχνό τύπο καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα ποσοστά εμφάνισής του να παρουσιάζουν αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα.

Πώς η διατροφή μπορεί να μας προστατέψει από την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου;

Παρόλο που μερικές από τις αιτίες του είδους αυτού του καρκίνου είναι γενετικές και δεν μπορούν να ελεγχθούν από τα άτομα, ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHA) δήλωσε ότι το 54% όλων των περιστατικών μπορεί να προληφθεί μέσω αλλαγών στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Σχεδόν οι μισές (47%) από αυτές σχετίζονται με τη διατροφή. Πιο αναλυτικά το πως κατανέμεται αυτό το ποσοστό:

1.Το 13% του κινδύνου αποδίδεται στην κατανάλωση επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος

Μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στα Annals of Oncology διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνεται κατά 22% για κάθε 100 γραμμάρια κόκκινου κρέατος που καταναλώνετε ημερησίως, ενώ αυξάνεται κατά 18% για κάθε 50 γραμμάρια.

Η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συνολικά κατά 13%, προειδοποίησε ο οργανισμός Bowel Cancer UK.

Παραδείγματα επεξεργασμένου κρέατος είναι:

  • Αλλαντικά, λουκάνικα, μπέικον και ζαμπόν
  • κονσερβοποιημένο κρέας

Ο UKHSA ανέφερε επίσης ότι η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σε λιγότερο από 70 γραμμαρίων ημερησίως μπορεί να είναι βοηθητική αν καταναλώνετε περισσότερα από αυτό το ποσό.

2.Το 28% του κινδύνου σχετίζεται με την ανεπαρκή πρόσληψη φυτικών ινών

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 30 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως, αλλά το 90% δεν φτάνουν αυτό το επίπεδο. Ο μέσος όρος είναι 20 γραμμάρια, σύμφωνα με το NHS (Εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας).

Μελέτη βρήκε ότι για κάθε 10 γραμμάρια φυτικών ινών που καταναλώνουμε ημερησίως, ο κίνδυνος για καρκίνο του εντέρου μπορεί να μειωθεί κατά 10%.

Ο οργανισμός Bowel Cancer UK ανέφερε ότι η ανεπαρκής πρόσληψη αυτού του θρεπτικού συστατικού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου έως και κατά 28%.

Οι ολικής άλεσης εκδοχές του ψωμιού, του ρυζιού και των ζυμαρικών περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τις αντίστοιχες λευκές, ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα ολικής άλεσης δημητριακά (όπως η βρόμη, το πλιγούρι) μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών σας σε φυτικές ίνες.

3.Το 6% του κινδύνου σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Ορισμένες μετα-αναλύσεις ερευνών για τον καρκίνο έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του εντέρου αυξάνεται κατά 4% για κάθε δύο μονάδες αλκοόλ (ποτά) την ημέρα, μέχρι και 17% για όσους πίνουν έως έξι μονάδες ημερησίως, και κατά 33% για όσους καταναλώνουν πάνω από έξι μονάδες. Με τον οργανισμό Bowel Cancer UK να εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό φτάνει συνολικά στο 6%.

Το NHS αναφέρει ότι η τήρηση ή η παραμονή κάτω από τις οδηγίες για την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου όχι μόνο για καρκίνο του εντέρου αλλά και για άλλες ασθένειες.

Υπάρχουν και άλλες αλλαγές που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισηε καρκίνου του εντέρου.

Σύμφωνα με τον UKHSA, το 54% του κινδύνου οφείλεται σε παράγοντες του τρόπου ζωής:

  • Παχυσαρκία (11%)
  • Κάπνισμα (7%)
  • Ιονίζουσα ακτινοβολία (2%)
  • Πολύ χαμηλή σωματική δραστηριότητα (3%)