Ερευνητές από το Flinders Health and Medical Research Institute μαζί με ερευνητές από την Αγγλία και τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η έκθεση στο φως το βράδυ φαίνεται να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία και συγκεκριμένα με πέντε μείζονες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι κιρκάδιοι ρυθμοί σχετίζονται με πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού, από την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, μέχρι την έκκριση ορμονών και τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Η μακροχρόνια διαταραχή αυτών των ρυθμών έχει συνδεθεί στο παρελθόν με υπέρταση αλλά και φλεγμονή.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο medRxiv, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ανάλυση για να εκτιμήσουν αν η έκθεση στο φως της ημέρας και της νύχτας μπορεί να λειτουργήσει ως προγνωστικός παράγοντας για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και αν οι σχέσεις ποικίλλουν ανάλογα με τη γονιδιακή ευαισθησία, το φύλο και την ηλικία.
Τα δεδομένα προήλθαν από 88.905 συμμετέχοντες από την UK Biobank, μέσης ηλικίας 62,4 (± 7,8 έτη), εκ των οποίων το 56,9% ήταν γυναίκες. Για την διεξαγωγή της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν αισθητήρες φωτός στον καρπό για μία εβδομάδα μεταξύ 2013 και 2016 στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.
Πώς επηρεάζεται η υγεία;
Σύμφωνα με τα ευρήματα, που βασίστηκαν σε μοντέλα κινδύνου, η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας φάνηκε να συνδέεται με νέες διαγνώσεις στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος του μυοκαρδίου, καρδιακής ανεπάρκειας, κολπικής μαρμαρυγής και εγκεφαλικού επεισοδίου, που καταγράφηκαν στα αρχεία της National Health Service έως τον Νοέμβριο του 2022.
Τα μοντέλα κινδύνου προσαρμόστηκαν ώστε να λαμβάνουν υπόψιν μια σειρά παραγόντων, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, η φωτοπερίοδος, οι κοινωνικοοικονομικοί δείκτες, οι παράγοντες του τρόπου ζωής, οι μετρήσεις ύπνου, οι κλινικοί παράγοντες κινδύνου και οι δείκτες γενετικής προδιάθεσης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αυξημένη έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας φάνηκε να συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για πέντε παθήσεις. Η σχέση, όπως αναφέρουν, ήταν δοσο-εξαρτώμενη, δηλαδή όσο υψηλότερη η έκθεση, τόσο μεγαλύτερος φάνηκε να είναι ο κίνδυνος.
Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες με τη μεγαλύτερη έκθεση στο φως τη νύχτα (που βρίσκονταν στο 90ό έως 100ό εκατοστημόριο), σε σύγκριση με εκείνους στο 0-50ό εκατοστημόριο, φάνηκαν να έχουν:
- 23-32% υψηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο
- 42-47% υψηλότερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου
- 45-56% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
- 28-32% υψηλότερο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή
- 28-30% υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο
Οι σχέσεις παρέμειναν μετά τον έλεγχο της σωματικής δραστηριότητας, του καπνίσματος, του αλκοόλ, της διατροφής, της διάρκειας του ύπνου, της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και του γενετικού κινδύνου. Οι γυναίκες εμφάνισαν ισχυρότερες συσχετίσεις για την καρδιακή ανεπάρκεια και τη στεφανιαία νόσο, ενώ οι νεότεροι συμμετέχοντες εμφάνισαν ισχυρότερες συσχετίσεις για την καρδιακή ανεπάρκεια και την κολπική μαρμαρυγή.