Η χρήση της ΤΝ για να κάνεις πράγματα που ήδη ξέρεις να κάνεις ή πράγματα βαρετά αλλά όχι ιδιαίτερα απαιτητικά, μπορεί να είναι μια έξυπνη διαχείριση του χρόνου σου. Όμως, αν χρησιμοποιείς την τεχνητή νοημοσύνη για να αποφύγεις τη δύσκολη διαδικασία της σκέψης, ίσως χάνεις μια ευκαιρία να αναπτυχθείς.
Ερευνητές εξέτασαν πρόσφατα 170 μελέτες με σχεδόν 5.000 συμμετέχοντες και κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: η νοητική προσπάθεια δεν είναι ευχάριστη… Όταν οι άνθρωποι βαθμολογούσαν διάφορες δραστηριότητες ως πιο απαιτητικές (δηλαδή ότι χρειάζονταν περισσότερη σκέψη ή προκαλούσαν δυσκολία), τις χαρακτήριζαν επίσης και πιο δυσάρεστες. Όσο πιο σκληρά έπρεπε να σκεφτούν, τόσο πιο αρνητική ήταν η εμπειρία.
Αυτό το εύρημα επιβεβαιώθηκε σε διαφορετικά είδη δραστηριοτήτων και σε συμμετέχοντες με και χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση από 29 χώρες.
Αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα ίσως είναι κάτι θετικό
Δεκαετίες έρευνας στην γνωστική ψυχολογία δείχνουν ότι η μάθηση είναι δύσκολη: μπορεί να είναι απογοητευτική και εξουθενωτική. Όμως, αυτή η προσπάθεια οδηγεί στην ανάπτυξη — στην απόκτηση νέας γνώσης και στην κατάκτηση νέων δεξιοτήτων. Η βελτίωση των ικανοτήτων μας φαίνεται ότι προϋποθέτει αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία.
Άρα, το αίσθημα της δυσφορίας ίσως να μας λέει κάτι χρήσιμο: ότι αναπτυσσόμαστε. Αν κάτι μας φαίνεται πολύ εύκολο, μπορεί να σημαίνει πως τελικά, δεν μαθαίνουμε και πολλά από αυτό.
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπόσχεται την αποφυγή της δυσφορίας
Μία από τις βασικές υποσχέσεις της τεχνητής νοημοσύνης είναι η απαλλαγή από τις πιο δυσάρεστες και κοπιαστικές εργασίες. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί εύκολα να αναλάβει πολλές από τις δουλειές που οι άνθρωποι θεωρούν δύσκολες ή βαρετές — όπως η σύνταξη αναφορών, η δημιουργία παρουσιάσεων και άλλες απαιτητικές εργασίες.
Αν έχουμε εργαλεία που μπορούν να μας γλιτώσουν από τις «δύσκολες» σκέψεις, είναι λογικό πολλοί να επιλέγουμε την εύκολη οδό. Γιατί άλλωστε να μην αποφύγει κανείς το δυσάρεστο εφόσον μπορεί;
Τεχνητή νοημοσύνη: Μηδέν προσπάθεια- Μηδέν εξέλιξη
Το πρόβλημα είναι ότι η αποφυγή της νοητικής προσπάθειας σημαίνει και αποφυγή της ευκαιρίας για προσωπική ανάπτυξη. Αν αφήνουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας να σκέφτονται για εμάς, μπορεί να έχουμε καλά αποτελέσματα, αλλά όχι καλύτερες δεξιότητες. Δεν θα αποκτήσουμε νέα γνώση, δεν θα οξύνουμε την κρίση μας, ούτε θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα σοβαρά επιχειρήματα από τα κενά λόγια.
Κι αυτό έχει σημασία, ειδικά όταν ο επαγγελματικός κόσμος απαιτεί συνεχή μάθηση, προσαρμοστικότητα και κριτική σκέψη — δεξιότητες που δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αν δεν εξασκούμε και δεν ενισχύουμε τις ικανότητές μας, υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουμε πίσω.
Εξακολουθούμε να επιλέγουμε την προσπάθεια
Παρόλο που η προσπάθεια μπορεί να είναι δυσάρεστη, οι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν δύσκολα πράγματα με τη θέλησή τους. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να τρέξει έναν μαραθώνιο, κι όμως εκατομμύρια το κάνουν. Διαβάζουμε μακροσκελή μυθιστορήματα, παίζουμε απαιτητικά παιχνίδια και αναλαμβάνουμε δύσκολες δουλειές. Γιατί;
Επειδή όταν η ανταμοιβή έχει νόημα — πρόοδος, δεξιοτεχνία, περηφάνια — επιλέγουμε την προσπάθεια αντί για την άνεση.
Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι προτιμούν ακόμα και τη γνωστική προσπάθεια από το να μην κάνουν τίποτα. Συχνά είναι προτιμότερο να δυσκολεύεσαι σε κάτι με σκοπό, παρά να παραμένεις αδρανής.
Κάτι κάνεις σωστά…
Όταν νιώθεις δυσφορία ή απογοήτευση προσπαθώντας σκληρά για κάτι, δες το ως σημάδι ότι εξελίσσεσαι. Χτίζεις μια δεξιότητα που σου προσφέρει μια άμεση ανταμοιβή — την περηφάνια ότι ξεπέρασες μια δυσκολία ή ξεπέρασες τον εαυτό σου — αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη.
Ναι, το να σκέφτεσαι βαθιά μπορεί να είναι δυσάρεστο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις. Μάλλον σημαίνει ότι κάνεις κάτι σωστά.