Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα μας αν ακολουθήσουμε μία διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες; Πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός μας, αν καταφέρουμε να απαρνηθούμε για λίγο την αγαπημένη μας καρμπονάρα ή εκείνη την πάστα από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς;
Μια τέτοιου είδους δίαιτα περιορίζει την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε, όπως εκείνων που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, όπως στο ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φρούτα και τα γλυκά.
Διατροφή με λίγους υδατάνθρακες, γιατί;
Πολλοί την ακολουθούν, με στόχο την απώλεια βάρους ή τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αν και τα αποτελέσματα διαφέρουν ανάλογα με τους στόχους υγείας και το πόσο αυστηρά την ακολουθεί ο καθένας.
Μερικά από τα αποτελέσματα που θα έχει μια τέτοια διατροφή στον οργανισμό μας είναι τα παρακάτω:
Υποστηρίζει την απώλεια βάρους
Βάσει μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Metabolites, υπάρχουν ενδείξεις ότι η εν λόγω διατροφή βοηθά στην προσπάθεια για απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα, αυξάνοντας την καύση λίπους και μειώνοντας την πείνα.
Ωστόσο, η μακροχρόνια διατήρηση εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις και την πειθαρχία μας.
Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου
Ορισμένες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορούν να βελτιώσουν τον γλυκαιμικό έλεγχο, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.
Ωστόσο, τα οφέλη αυτά δεν φαίνεται να διαρκούν μακροπρόθεσμα.
Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Ενδέχεται να μειωθούν ορισμένοι καρδιοαγγειακοί παράγοντες κινδύνου σε άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition.
Ωστόσο, πρέπει να δίνεται προσοχή στη συνολική ποιότητα της διατροφής, όχι μόνο στην ποσότητα των υδατανθράκων.
Για παράδειγμα, αν παράλληλα καταναλώνουμε πολλά κορεσμένα λιπαρά από ζωικά προϊόντα, θα μπορούσαμε να βλάψουμε την καρδιά μας.
Μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο καταστάσεων, οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα κινδύνου για καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό και διαβήτη τύπου 2. Αυτές περιλαμβάνουν το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση, το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά και την ψηλή χοληστερόλη ή/και τριγλυκερίδια.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το να καταναλώνουμε λιγότερα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες είναι να πιθανόν να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.
Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Η απώλεια βάρους που προέρχεται από μία τέτοια διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μείωση της πίεσης δεν σχετίζεται μόνο με την απώλεια βάρους, γεγονός που ενισχύει τη θετική επίδραση στη ρύθμιση της πίεσης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Πιθανοί κίνδυνοι
Αν και οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων προσφέρουν οφέλη για κάποιους, υπάρχουν και πιθανοί κίνδυνοι:
Παρενέργειες: Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού. Η απότομη μείωσή τους μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, ζαλάδα, κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας.
Κίνδυνοι για την καρδιά: Αν ακολουθήσετε μια τέτοια διατροφή μακροπρόθεσμα και αντικαταστήσετε τους υδατάνθρακες με κορεσμένα λίπη μειώνοντας παράλληλα τη διατροφική ποικιλία, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Keto flu: Η μετάβαση σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων χωρίς σωστό σχεδιασμό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, εκνευρισμό και «θολούρα», γνωστά ως «κέτο γρίπη».
Διατροφικές ανισορροπίες: Ο περιορισμός τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα (όπως φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης) μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις.
Η υπερβολική μείωση υδατανθράκων δεν ενδείκνυται για όλους, όπως για παράδειγμα για αθλητές, εγκύους ή άτομα με ορισμένες παθήσεις. Συμβουλευτείτε γιατρό ή διατροφολόγο πριν να προχωρήσετε.
Τι μπορείτε να καταναλώνετε αντί για υδατάνθρακες
Πρωτεΐνες: Μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί, χοιρινό, λιπαρά ψάρια όπως σολομός ή σκουμπρί, θαλασσινά και αυγά
Μη αμυλούχα λαχανικά: Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι, λαχανίδα, μανιτάρια, πιπεριές, αγγούρια, κολοκύθια
Υγιεινά λιπαρά: Ελαιόλαδο, λάδι αβοκάντο, ξηροί καρποί και σπόροι (αμύγδαλα, καρύδια, chia, λιναρόσπορος, ηλιόσποροι)
Γαλακτοκομικά χαμηλών υδατανθράκων: Βούτυρο, κρέμα γάλακτος, τυρί (π.χ. τσένταρ, μοτσαρέλα, κρεμώδες τυρί), γιαούρτι πλήρες χωρίς ζάχαρη
Ροφήματα: Νερό, ζωμός (λαχανικών ή κρέατος), καφές και τσάι χωρίς ζάχαρη
Φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα: Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα, καρπούζι, πεπόνι, αβοκάντο