Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν κάτι που πολλοί λάτρεις του καφέ ήδη γνωρίζουν — ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να… ξεφουσκώσεις. Συγκεκριμένα, σε νέα μελέτη με περισσότερους από 12.000 συμμετέχοντες διαπιστώθηκε ότι, μόλις 100mg καφεΐνης (περίπου ένα φλιτζάνι καφέ), μπορούν να μειώσουν το φούσκωμα και τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας σχεδόν κατά το ένα πέμπτο.

Αλλά αν καταναλώνουμε περισσότερα από 204mg καφεΐνης την ημέρα, που αντιστοιχεί περίπου σε δύο φλιτζάνια καφέ, μπορεί να προκύψει το αντίθετο αποτέλεσμα. Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ (100mg καφεΐνης), αύξανε τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας κατά 6%. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στις διουρητικές ιδιότητες της καφεΐνης, που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει την ούρηση και να οδηγήσει σε αφυδάτωση, μια βασική αιτία της δυσκοιλιότητας.

Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτό δεν ισχύει για άτομα άνω των 60 ετών καθώς η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο δυσκοιλιότητας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Γενικά, όσοι είχαν την υψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο δυσκοιλιότητας σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Οι ερευνητές αρχικά στόχευαν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και της νόσου του ευερέθιστου εντέρου (IBD), αλλά δεν βρήκαν σημαντική σύνδεση.

Αν δεν είσαι λάτρης του καφέ, μπορείς να πετύχεις παρόμοιο αποτέλεσμα με ένα φλιτζάνι τσάι, καθώς ένα φλιτζάνι περιέχει μεταξύ 20 και 70 mg καφεΐνης.

Βέβαια, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι αυτή η διαπίστωση πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή, καθώς η μελέτη περιελάμβανε μόνο έναν περιορισμένο αριθμό ασθενών με IBD.

Φούσκωμα και καφές- Αναλυτικά η έρευνα

Οι συμμετέχοντες της μελέτης κλήθηκαν να κρατήσουν δύο ημερολόγια διατροφής 24 ωρών και να καταγράψουν τις εντερικές τους λειτουργίες χρησιμοποιώντας την Κλίμακα Μορφής Κοπράνων του Μπρίστολ, έναν παγκοσμίως αποδεκτό οδηγό.

Στα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Multidisciplinary Healthcare, οι ερευνητές συμβούλεψαν ότι η χρήση της καφεΐνης ως καθαρτικού θα πρέπει να γίνεται με στρατηγικό τρόπο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τη συνταγογράφηση της κατάλληλης ποσότητας καφεΐνης ανάλογα με το επίπεδο δυσκοιλιότητας του ασθενούς.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως για κάποια άτομα, κάθε φλιτζάνι καφέ που κατέγραφαν στα ημερολόγια διατροφής τους συνδεόταν με 12% αυξημένο κίνδυνο χρόνιας διάρροιας. Και οι κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης δεν περιορίζονται μόνο στη δυσκοιλιότητα· έχει επίσης συνδεθεί με ενδεχόμενα απειλητικά για τη ζωή καρδιακά προβλήματα. Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και καιρό για τους κινδύνους των υψηλών δόσεων καφεΐνης, ιδιαίτερα για όσους έχουν υποκείμενα προβλήματα καρδιακού ρυθμού που ενδέχεται να μην έχουν διαγνωστεί. Η καφεΐνη προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών που αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Σε ορισμένα ευάλωτα άτομα λοιπόν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή, μια κατάσταση όπου η καρδιά χτυπά γρήγορα και ακανόνιστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Συμπερασματικά, ενώ τα πιο πρόσφατα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το πρωινό μας φλιτζάνι καφέ μπορεί να βοηθήσει στην κινητοποίηση του εντέρου, η ποσότητα που καταναλώνουμε στην πορεία της ημέρας, είναι σημαντική.