Αν και η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι πιο συχνή όσο μεγαλώνουμε. Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 15% και 30% των ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και άνω πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα.

«Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι ιδιαίτερα συχνή στους ηλικιωμένους και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους. Επειδή η γήρανση είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για χρόνια δυσκοιλιότητα, είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε εύκολες, προληπτικές στρατηγικές ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία», δήλωσε ο Δρ Κάιλ Στάλερ, γαστρεντερολόγος, διευθυντής του Εργαστηρίου Γαστρεντερικής Κινητικότητας στο Νοσοκομείο Massachusetts General και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ο ίδιος είναι ο επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Gastroenterology και έδειξε ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής ή μιας φυτικής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιας δυσκοιλιότητας σε ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

5 διατροφικά πρότυπα και η επίδρασή τους στη χρόνια δυσκοιλιότητα

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας για σχεδόν 96.000 ενήλικες με μέση ηλικία τα 72,5 έτη, από τρεις διαφορετικές μελέτες πληθυσμού — το Nurses’ Health Study (NHS), το Nurses’ Health Study II και το Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Η χρόνια δυσκοιλιότητα ορίστηκε ως η παρουσία συμπτωμάτων για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μέσα σε ένα έτος.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον βαθμό στον οποίο οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν πέντε διαφορετικά διατροφικά πρότυπα:

  • Εμπειρικό Πρότυπο Διατροφικής Φλεγμονής (EDIP): ένα εργαλείο που μετρά πόσο φλεγμονώδης μπορεί να είναι μια διατροφή
  • Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων
  • Μεσογειακή διατροφή
  • Δείκτης Φυτικής Διατροφής (PDI): εργαλείο αξιολόγησης που δείχνει πόσο φυτική είναι μια διατροφή
  • Δυτική διατροφή

«Η μελέτη στόχευσε στην καταγραφή ενός ευρέος φάσματος πραγματικών διατροφικών προτύπων που ενδέχεται να επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου», εξήγησε ο Στάλερ.

«Τα πέντε διατροφικά πρότυπα επιλέχθηκαν επειδή αντιπροσωπεύουν κατευθυντήριες γραμμές βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα, με γνωστά καρδιαγγειακά οφέλη (μεσογειακή διατροφή), δημοφιλείς υγιεινές επιλογές (φυτική και χαμηλών υδατανθράκων διατροφή), τυπικά σύγχρονα διατροφικά πρότυπα (δυτική διατροφή) και ένα πρότυπο με αποδεδειγμένο φλεγμονώδες δυναμικό (φλεγμονώδης διατροφή). Αυτό μας επέτρεψε να αξιολογήσουμε συνολικά την επίδραση της διατροφής στον κίνδυνο δυσκοιλιότητας», συνέχισε.

Η μεσογειακή και η φυτική διατροφή βοηθούν στη μείωση του κινδύνου χρόνιας δυσκοιλιότητας

Κατά την ανάλυση των δεδομένων, ο Στάλερ και η ερευνητική του ομάδα διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μεσογειακή ή φυτική διατροφή είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνια δυσκοιλιότητα.

«Αυτό το εύρημα αναδεικνύει τη δυνατότητα που προσφέρει η μακροχρόνια τήρηση διατροφών πλούσιων σε λαχανικά, ξηρούς καρπούς και υγιεινά λιπαρά να μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιας δυσκοιλιότητας — ανεξάρτητα από τη συνολική πρόσληψη φυτικών ινών», ανέφερε ο Στάλερ.

«Ενισχύει τη σημασία της υιοθέτησης ολόκληρων διατροφικών προτύπων και όχι μόνο μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών ως προληπτική στρατηγική. Αυτές οι διατροφές φαίνεται να λειτουργούν μέσω ρύθμισης του μικροβιώματος του εντέρου, αύξησης της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας και μείωσης της συστηματικής φλεγμονής — όλα αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στη βελτίωση της κινητικότητας και της λειτουργίας του εντέρου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν τη δυτική ή φλεγμονώδη διατροφή είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνια δυσκοιλιότητα.

Ποιες διατροφές αυξάνουν τον κίνδυνο

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι διατροφές πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα, κόκκινο κρέας και εξευγενισμένα δημητριακά — όπως αυτές που χαρακτηρίζουν τη δυτική και τη φλεγμονώδη διατροφή — μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιας δυσκοιλιότητας», δήλωσε ο Στάλερ.

«Αν και ο μηχανισμός πίσω από αυτές τις επιδράσεις δεν μελετήθηκε άμεσα, οι διατροφές αυτές ενδέχεται να ενισχύουν τη φλεγμονή στο έντερο και να επηρεάζουν αρνητικά τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της αποφυγής τέτοιων διατροφικών προτύπων για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Υποθέτουμε ότι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής ενδεχομένως να σχετίζονται με την επίδρασή της στο μικροβίωμα του εντέρου. Θέλουμε να συγκρίνουμε το μικροβίωμα ατόμων που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή και δεν εμφανίζουν δυσκοιλιότητα με την ηλικία με εκείνων που ακολουθούν δυτική διατροφή και αναπτύσσουν δυσκοιλιότητα. Αν αυτές οι μελέτες επιβεβαιώσουν έναν μηχανισμό δράσης υπέρ της μεσογειακής διατροφής, τότε θα σχεδιάσουμε μια πειραματική μελέτη σίτισης για να δούμε αν η μεσογειακή διατροφή μπορεί να θεραπεύσει ηλικιωμένους με χρόνια δυσκοιλιότητα», κατέληξε ο ίδιος.