Είναι εντέλει τα αυγά καλά ή κακά για την υγεία; Νέα μελέτη δημοσιευμένη στο The Journal of Nutrition, ίσως βοηθήσει στο να αποκατασταθεί η φήμη τους…

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η κατανάλωση ενός αυγού την εβδομάδα σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ κατά 47% σε σύγκριση με όσους έτρωγαν αυγά λιγότερο από μία φορά το μήνα και μειωμένη συσσώρευση των τοξικών πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και, παρά τις δεκαετίες έρευνας, δεν υπάρχει θεραπεία ενώ τα διαθέσιμα φάρμακα που επιβραδύνουν την ασθένεια είναι ελάχιστα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους παράγοντες του τρόπου ζωής που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο και, στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, πολλοί επιστήμονες εστιάζουν στις επιδράσεις της διατροφής.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η χολίνη είναι σημαντική για τη γνωστική λειτουργία. Επίσης, έχει αναγνωριστεί μια πιθανή σχέση μεταξύ μέτριας πρόσληψης χολίνης και μειωμένου κινδύνου άνοιας. Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της πρόσφατης έρευνας, τα αυγά είναι η “κορυφαία πηγή” χολίνης, γι’ αυτό αξίζει να τα μελετήσουμε.

Η χολίνη έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες· για παράδειγμα, παίζει καθοριστικό ρόλο στις κυτταρικές μεμβράνες και έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Επίσης, όπως εξηγούν οι συγγραφείς, η χολίνη ρυθμίζει την έκφραση βασικών γονιδίων που σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση και τις γνωστικές λειτουργίες μέσω επιγενετικών μηχανισμών.

Παρότι το σώμα μας μπορεί να συνθέσει χολίνη, δεν μπορεί να παράγει αρκετή για να καλύψει όλες τις ανάγκες του, γι’ αυτό χρειάζεται να λαμβάνουμε κάποια ποσότητα μέσω της διατροφής.

Εκτός από τη χολίνη, τα αυγά περιέχουν απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε.

Αυγά και Αλτσχάιμερ: Αναλυτικά η έρευνα

Η εν λόγω μελέτη περιελάμβανε δεδομένα για 1.024 ηλικιωμένους με μέση ηλικία τα 81,4 έτη. Όλοι οι συμμετέχοντες ζούσαν σε γηροκομεία στο Ιλινόις. Οι ίδιοι υποβλήθηκαν σε ετήσιους ιατρικούς ελέγχους και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, ενώ οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για περίπου 6,7 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λίγο πάνω από το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων εμφάνισαν Αλτσχάιμερ.

Ύστερα από αναλύσεις, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα αυγό την εβδομάδα είχαν, όπως αναφέρθηκε, μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ κατά 47% σε σύγκριση με όσους έτρωγαν ένα αυγό το μήνα ή λιγότερο.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν μετά θάνατον τους εγκεφάλους 578 συμμετεχόντων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν ένα ή περισσότερα αυγά κάθε εβδομάδα ήταν πιο πιθανό να έχουν λιγότερη συσσώρευση των πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο.

Συνεργασία χολίνης και ωμέγα-3

Συνολικά, οι συγγραφείς προτείνουν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον ενός αυγού την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Όπως εξηγούν, η χολίνη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα αυγά μπορεί να έχουν «συνεργιστική» δράση, δηλαδή συνεργάζονται για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου κατά τη γήρανση.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν επίσης προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι τα άτομα με Αλτσχάιμερ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν έλλειψη σε ωμέγα-3 και χολίνη.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο ότι «εφόσον τα ευρήματα επαναληφθούν σε άλλες προοπτικές μελέτες και επιβεβαιωθούν μέσω κλινικών δοκιμών, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου Αλτσχάιμερ στον πληθυσμό».

«Είναι βέβαια σημαντικό να θυμόμαστε ότι κανένα τρόφιμο δεν δρα μεμονωμένα και αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι το συνολικό διαιτολογικό πρότυπο. Μια θρεπτικά πλούσια διατροφή με ποικιλία που περιλαμβάνει πολλές ολόκληρες τροφές είναι το κλειδί για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου άνοιας», προσθέτουν οι ίδιοι.