Οι ερευνητές του Harvard T.H. Chan School of Public Health παρακολούθησαν τη διατροφή περισσότερων από 205.000 ενηλίκων επί δεκαετίες και αποκάλυψαν ότι οι τηγανητές πατάτες φαίνεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ενώ άλλες μορφές πατάτας – συμπεριλαμβανομένων των ψητών, των βραστών και του πουρέ – όχι.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ, αναφέρει επίσης ότι η αντικατάσταση οποιασδήποτε μορφής πατάτας με δημητριακά ολικής αλέσεως φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

“Η έρευνά μας προσφέρει πιο ολοκληρωμένες γνώσεις εξετάζοντας διαφορετικούς τύπους πατάτας, παρακολουθώντας τη διατροφή των συμμετεχόντων επί δεκαετίες και διερευνώντας τις επιδράσεις της αντικατάστασης τους με άλλα τρόφιμα” αναφέρουν οι ερευνητές. “Μετατοπίζουμε τη συζήτηση από το ερώτημα “Είναι οι πατάτες καλές ή κακές;” σε ένα πιο διαφοροποιημένο -και χρήσιμο- ερώτημα: Πώς παρασκευάζονται και τι θα μπορούσαμε να τρώμε αντί γι’ αυτές;” επισημαίνουν οι ίδιοι.

Η έρευνα

Οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή και τις εκβάσεις διαβήτη 205.107 ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στις μελέτες Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II και Health Professionals Follow-up Study.

Για περισσότερα από 30 χρόνια, οι συμμετέχοντες απαντούσαν τακτικά σε διατροφικά ερωτηματολόγια, αναφέροντας λεπτομερώς τη συχνότητα με την οποία κατανάλωναν ορισμένα τρόφιμα, όπως τηγανητές πατάτες, ψητές, βραστές ή πολτοποιημένες πατάτες και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ανέφεραν επίσης νέες διαγνώσεις, συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης του διαβήτη τύπου 2 και διάφορους άλλους παράγοντες υγείας, τρόπου ζωής και δημογραφικούς παράγοντες, τους οποίους οι ερευνητές έλεγξαν. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, 22.299 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.

Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο οι τηγανητές πατάτες;

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τρεις μερίδες τηγανητές πατάτες τη βδομάδα φάνηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 20%. Οι ψητές, οι βραστές και ο πουρές πατάτας δεν συσχετίστηκαν σημαντικά με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι ερευνητές σημειώνουν, ωστόσο, ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως αντί για ψητές, βραστές ή πουρέ πατάτας θα μπορούσε να συμβάλλει στην μείωση του κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 4%. Η αντικατάσταση των τηγανητών πατατών με δημητριακά ολικής αλέσεως θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατά 19%.

Οι ερευνητές συμπλήρωσαν τη μελέτη τους με μια νέα μετα-αναλυτική προσέγγιση για να εκτιμήσουν πώς η αντικατάσταση των πατατών με δημητριακά ολικής αλέσεως θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, χρησιμοποιώντας δεδομένα από ήδη δημοσιευμένες μελέτες κοόρτης (τύπος έρευνας για μια ομάδα ατόμων με κοινό χαρακτηριστικό ή γεγονός).

Αυτό περιελάμβανε δύο ξεχωριστές μετα-αναλύσεις: η μία βασίστηκε σε δεδομένα από 13 μελέτες κοόρτης που εξέταζαν την πρόσληψη πατάτας και η άλλη από 11 κοορτές για την πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης, η καθεμία από τις οποίες περιελάμβανε πάνω από 500.000 συμμετέχοντες και 43.000 διαγνώσεις διαβήτη τύπου 2 σε τέσσερις ηπείρους. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν σε συνάφεια με εκείνα της νέας μελέτης.