Γνωρίζουμε ότι η διατροφή μπορεί να «θωρακίσει» την υγεία μας, αρκεί να είναι υγιεινή και ισορροπημένη. Τώρα νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες από μία μερίδα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τους ανθρώπους που καταναλώνουν λιγότερες.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας για σχεδόν 217.000 άτομα που συμπλήρωσαν πολλαπλά διατροφικά ερωτηματολόγια σε μια περίοδο παρακολούθησης έως και 36 έτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 22.000 από τους συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.

Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη το κόκκινο κρέας;

Σε σύγκριση με τα άτομα με τη χαμηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερο είχαν 62% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.

Όσοι έτρωγαν το περισσότερο μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο.

«Όσον αφορά την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, συνιστούμε την αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές «πηγές» πρωτεϊνών, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια» λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Xiao Gu, ερευνητής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Η αντικατάσταση της καθημερινής μερίδας κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς και όσπρια συσχετίστηκε με 30% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την ίδια μελέτη. Ομοίως, η αντικατάσταση μιας μερίδας κόκκινου κρέατος με γαλακτοκομικά συνδέθηκε με 22% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Πώς θα το βγάλετε από την διατροφή σας

Αρχικά είναι σημαντικό να διαπιστώσετε πόσο επεξεργασμένο κρέας τρώτε, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε προστιθέμενη καθημερινή μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως το μπέικον, συσχετίστηκε με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον έχετε κατά νου ότι κάθε επιπλέον μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως βοδινό, χοιρινό και αρνί, συνδέεται με 24% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι είναι σημαντικό να προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων. Μία μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος στη μελέτη ορίστηκε περίπου περίπου στα 85 γραμμάρια. Οι μερίδες επεξεργασμένων κρεάτων ήταν περίπου ισοδύναμες με μία μόνο φέτα μπέικον.

Για να προφυλαχθούμε, σύμφωνα με τους ερευνητές, το «κλειδί» είναι αντικαταστήσουμε τις ζωικές πρωτεΐνες που αυξάνουν αυτόν τον κίνδυνο με φυτικές, που τον μειώνουν.

«Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης είναι άφθονες σε βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες και αποτελούν θρεπτικές εναλλακτικές αντί του κόκκινου κρέατος» αναφέρει ο Δρ. Xiao Gu.

Στα γεύματα ή τα σνακ σας μπορείτε να συμπεριλάβετε τροφές όπως το edamame, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς και τα βούτυρο ξηρών καρπών αλλά και τους σπόρους. Αναφορικά με τα ζυμαρικά, επιλέξτε τα ολικής άλεσης και θυμηθείτε να κρατάτε τις μερίδες σας υπό έλεγχο, καταλήγουν οι ερευνητές.