Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να σχετίζεται με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία. Τώρα, νέα μελέτη αποκαλύπτει ποια γενιά έχει την τάση να τα καταναλώνει περισσότερο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Addiction, το 21% των γυναικών και το 10% των ανδρών της Generation X (Γενιά Χ) και των τελευταίων γενεών των Baby Boomers – δηλαδή των ατόμων που βρίσκονται σήμερα στην ηλικία των 50 και των 60 ετών – φαίνεται να καταναλώνουν υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα σε ανησυχητικά επίπεδα.

Η Γενιά X πρώτη στο «τραπέζι» των υπέρ-επεξεργασμένων

Το ποσοστό αυτό φαίνεται να είναι είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των ενηλίκων που μεγάλωσαν μόλις μία ή δύο δεκαετίες νωρίτερα. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 65-80 ετών, μόνο το 12% των γυναικών και το 4% των ανδρών κατανάλωναν υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η μελέτη βασίζεται σε εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα από περισσότερους από 2.000 ηλικιωμένους Αμερικανούς που συμμετείχαν στην εθνική έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την υγιή γήρανση.

Πώς θα τα περιορίσετε

Μερικά απλά βήματα που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να κάνετε «στροφή» στην πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, περιλαμβάνουν:

  1.  Έχετε κοντά σας υγιεινά σνακ: Διατηρώντας την κουζίνα σας, γεμάτη με πολλά φορητά, θρεπτικά σνακ μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να τα επιλέξετε, ειδικά όταν έχετε λίγο χρόνο και βιάζεστε να φύγετε από το σπίτι.
  2. Χρησιμοποιήστε πιο υγιεινά συστατικά: Αν θέλετε, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να φτιάξετε μόνοι σας τα αγαπημένα σας comfort food με μια υγιεινή πινελιά. Αυτό σας δίνει τον πλήρη έλεγχο του τι βάζετε στο πιάτο σας, ενώ παράλληλα σας επιτρέπει να πειραματιστείτε με ενδιαφέροντα νέα υλικά.
  3. Δοκιμάστε το meal prepping: Η προετοιμασία γευμάτων μία ή δύο φορές την εβδομάδα διασφαλίζει ότι υπάρχουν πολλά θρεπτικά γεύματα έτοιμα στο ψυγείο σας, ακόμα και όταν είστε πολύ απασχολημένοι για να μαγειρέψετε. Για να ξεκινήσετε, διαλέξτε μερικές συνταγές για να φτιάχνετε κάθε εβδομάδα και ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα για να προετοιμάσετε τα γεύματά σας. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε συνταγές με παρόμοια υλικά, ώστε να τις εναλλάσσετε περισσότερες από μία φορές, κάνοντας την προετοιμασία του φαγητού λίγο πιο εύκολη.
  4. Πείτε «ναι» στα λαχανικά: Όταν ετοιμάζετε γεύματα στο σπίτι, συμπεριλάβετε τουλάχιστον μία μερίδα λαχανικών για να αυξήσετε την πρόσληψη υγιεινών, μη επεξεργασμένων τροφίμων. Μπορείτε για παράδειγμα, να προσθέσετε σπανάκι στην ομελέτα σας. Εκτός από θρεπτικά, τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, που σας κρατούν χορτάτους ανάμεσα στα γεύματα, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της όρεξης και στον περιορισμό της επιθυμίας για φαγητό.
  5. Θυμηθείτε «αργά και σταθερά»: Δεν χρειάζεται να αποκλείσετε εντελώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας, μονομιάς. Ορισμένες έρευνες μάλιστα, υποδεικνύουν ότι οι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν στη διαμόρφωση μακροχρόνιων συνηθειών και κάνουν τις αρχικά δύσκολες ενέργειες πολύ πιο εύκολες με την πάροδο του χρόνου. Θα μπορούσατε για παράδειγμα, να δοκιμάσετε να πειραματιστείτε με μία ή δύο από τις στρατηγικές που αναφέρονται παραπάνω κάθε εβδομάδα και στη συνέχεια να εφαρμόσετε σταδιακά περισσότερες.