Αν δεν σας φαίνεται τόσο σημαντικό το πρωινό γεύμα, τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσετε. Σύμφωνα με μελέτη που περιέλαβε 3.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, για κάθε ώρα που καθυστερούσε η κατανάλωση πρωινού, ο κίνδυνος θανάτου αυξανόταν κατά 10%. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology και περιέλαβε περισσότερα από 6.500 άτομα, έδειξε ότι όσοι δεν έτρωγαν ποτέ πρωινό είχαν 75% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τι μπορεί να συμβεί αν παραλείπουμε το πρωινό;
Κάποιοι νιώθουν καλά παραλείποντας το φαγητό μέχρι το μεσημέρι, ενώ άλλοι μπορεί να ξεκινούν τη μέρα τους με μειωμένη ενέργεια, όμως σε γενικές γραμμές, το να μην τρώμε πρωινό μπορεί να μην είναι και η καλύτερη επιλογή. Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι;
1. Στέρηση βασικών θρεπτικών συστατικών
Όσοι παραλείπουν το πρωινό συχνά χάνουν την ευκαιρία να λάβουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, που υπάρχουν σε τροφές όπως το γιαούρτι, τα αυγά και τα φρούτα.
Οι ειδικοί λένε ότι πρωινό είναι συχνά η ώρα που οι άνθρωποι καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, βιταμίνες Β και πρωτεΐνες.
Αν το παραλείψουμε, είναι σημαντικό να εντάξουμε πρωτεΐνες και ασβέστιο στα υπόλοιπα γεύματα, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία. Η επάρκεια φυτικών ινών συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης, του σακχάρου και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
2. Δεν βοηθά απαραίτητα στην απώλεια βάρους
Πολλοί πιστεύουν ότι παραλείποντας το πρωινό θα μειώσουν τις θερμίδες της ημέρας, όμως συχνά συμβαίνει το αντίθετο. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι δεν τρώνε πρωινό τείνουν να υπερκαταναλώνουν τροφή αργότερα μέσα στην ημέρα, ιδιαίτερα το βράδυ.
3. Συσχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση
Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου και να ενεργοποιήσει την απελευθέρωση αδρεναλίνης και κορτιζόλης, αυξάνοντας προσωρινά τους παλμούς και την πίεση. Αντίθετα, σε άτομα με χαμηλή πίεση, μπορεί να προκαλέσει ζάλη ή λιποθυμία.
Τα τακτικά, ισορροπημένα γεύματα που περιλαμβάνουν πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου και της πίεσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Παρότι οι έρευνες δείχνουν συσχέτιση ανάμεσα στην παράλειψη πρωινού και στα καρδιολογικά προβλήματα, αυτό δεν σημαίνει πως το πρωινό είναι η άμεση αιτία. Ίσως απλώς όσοι δεν τρώνε πρωινό να τυχαίνει να έχουν γενικότερα πιο ανθυγιεινές συνήθειες, όπως κάπνισμα ή ανθυγιεινή διατροφή.
Το πρωινό από μόνο του δεν είναι «μαγικό», αλλά μας βοηθά να ξεκινήσουμε σωστά η μέρα, παρέχοντας ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που το σώμα χρειάζεται.
