Τα φασολάκια, αυτό το «ταπεινό» αλλά γευστικό λαχανικό, δεν είναι απλώς ένα συνοδευτικό πιάτο. Είναι μια διατροφική δύναμη που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας.

Διατροφική αξία που εντυπωσιάζει

Τα φασολάκια, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλή θερμιδική αξία. Συγκεκριμένα περιέχουν:

Kάλιο

Bιταμίνη C

Βιταμίνες K, B6, θειαμίνη και νιασίνη

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά τα καθιστούν ιδανική επιλογή για συχνή κατανάλωση. Ενώ, αποτελούν ένα ευέλικτο τρόφιμο που μπορεί να ενταχθεί εύκολα σε πολλά γεύματα, από σαλάτες μέχρι κύρια πιάτα.

Φασολάκια: Τα οφέλη τους για την υγεία μας

1.Προστατεύουν την καρδιά

Τα φασολάκια περιέχουν κάλιο και μαγνήσιο, που συμβάλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη διατήρηση φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Επιπλέον, είναι χαμηλά σε νάτριο, κάτι που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση. Το φολικό οξύ που περιέχουν συμβάλλει στην επιδιόρθωση κυττάρων και στη σωστή λειτουργία της καρδιάς.

2. Βελτιώνουν την πέψη και την υγεία του εντέρου

Τα φασολάκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρεβιοτικά, τα οποία τρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου και ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στη ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου, ενώ τα πρεβιοτικά προάγουν την παραγωγή λιπαρών οξέων, προστατεύοντας τα κύτταρα του παχέος εντέρου και υποστηρίζοντας τον υγιή μεταβολισμό της χοληστερόλης.

Επιπλέον, αν έχετε βιώσει φούσκωμα ή αέρια μετά από ένα γεύμα, είστε εξοικειωμένοι με την έννοια των τροφών FODMAP. Το ακρωνύμιο σημαίνει ζυμώσιμα ολιγοσακχαρίδια, δισακχαρίδια, μονοσακχαρίδια και πολυόλες. Τα FODMAPs είναι μια ομάδα υδατανθράκων που το λεπτό έντερο δεν απορροφά καλά, με αποτέλεσμα συμπτώματα όπως κράμπες, πόνος στην κοιλιά και διάρροια. Τα φασολάκια ωστόσο θεωρούνται χαμηλά σε FODMAPs, καθιστώντας τα κατάλληλη επιλογή για άτομα με ευερέθιστο έντερο.

3. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα φασολάκια περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύει τα κύτταρα, ενώ η βιταμίνη A υποστηρίζει την ανοσολογική λειτουργία, την ανάπτυξη κυττάρων και την υγεία των ματιών.