Μια βουτιά στα δροσερά νερά της θάλασσας και αμέσως αισθανόμαστε την ανανεωτική της δύναμη. Μια δύναμη που προσδίδει ευεξία σε όλο τον οργανισμό μας. Μας αναζωογονεί και μας χαρίζει ενέργεια. Μέσα στη θάλασσα γεννήθηκε η ζωή. O πρώτος που αναφέρθηκε στα ευεργερικά οφέλη του θαλάσσιου νερού ήταν ο Ιπποκράτης. Όμως, ωφέλιμο για τον άνθρωπο δεν είναι μόνο το νερό της θάλασσας, αλλά και ο κόσμος της, εφόσον στο βυθό της ζει ένα μοναδικό οικοσύστημα με ανεκτίμητο ρόλο στη ζωή, την υγεία και την ομορφιά μας. Oλοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια η επιστήμη και η κοσμετολογία στρέφουν την προσοχή τους στους θαλάσσιους οργανισμούς και ανακαλύπτουν τα πλούσια συστατικά τους αναζητώντας νέα προϊόντα περιποί­ησης και αντιγήρανσης που βασίζονται αποκλειστικά στη «σοφία» της φύσης.




Μπορεί στον καθημερινό μας λόγο να υποτιμάμε την αξία των φυκιών, αλλά η προσφορά τους στην υγεία και την ομορφιά είναι εδώ και πολλά χρόνια διαπιστωμένη. Πλούσια σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα, πρωτεΐνες και βιταμίνες, ενυδατώνουν την επιδερμίδα, την προστατεύουν από φλεγμονές, την προφυλάσσουν από τις ελεύθερες ρίζες και διατηρούν την ελαστικότητά της καθυστερώντας τη γήρανση. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι, για τις θαυμαστές τους αυτές ιδιότητες, η κοσμετολογία χρησιμοποιεί τα δραστικά συστατικά τους σε προϊόντα αντιγήρανσης, τα κέντρα θαλασσοθεραπείας σε θεραπείες κατά της κυτταρίτιδας, η ιατρική τα μελετά για νέα φάρμακα κατά του καρκίνου και σε πολλές ασιατικές χώρες τα φύκια κατέχουν σημαντική θέση στην καθημερινή διατροφή, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες. Τα φύκια τα συναντάμε σχεδόν παντού. Υπάρχουν περισσότερα από 20.000 είδη φυκιών, τα οποία ανάλογα με το χρώμα τους έχουν χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες με ξεχωριστές ιδιότητες η καθεμία.
Χάρη στις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα αμινοξέα που περιέχουν, βοηθούν στο μεταβολισμό του οργανισμού.
Διεγείρουν την οξυγόνωση των κυτ­τάρων, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ιώδιο.
Με πιο γνωστό τη «σπιρουλίνα», έχουν εκπληκτικές αναζωογονητικές ιδιότητες και σημαντικό ρόλο στην αναδόμηση των κυττάρων, εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων σε σίδηρο, ψευδάργυρο, αμινοξέα, χλωροφύλλη, λιπαρά οξέα και β-καροτένιο που περιέχουν.
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.





Τα μαργαριτάρια αποτελούν σύμβολο καλής τύχης, διαχρονικό στοιχείο κομψότητας, φάρμακο στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική για διάφορες παθήσεις και πολύτιμο συστατικό νεότητας. Γιατί είναι τόσο πολύτιμα και σπάνια; Ως καρπός ενός οστράκου, το μαργαριτάρι «γεννιέται» τη στιγμή που ένα ξένο σώμα (π.χ. χαλίκι) εισχωρεί μέσα στο όστρακο. Αυτό, στην προσπάθειά του να αμυνθεί, σκεπάζει τον «εισβολέα» και αρχίζει να δημιουργείται το μαργαριτάρι. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια και όσο πιο μακρόχρονη είναι ­τόσο πιο μεγάλο γίνεται το μαργαριτάρι. Τα φυσικά μαργαρι­τά­ρια είναι μοναδικά, δεν υφίστανται επεξεργασία και βρίσκονται δύσκολα, λόγοι που αυξάνουν σημαντικά την αξία τους. Στον αντίποδα, υπάρχουν τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια -όπου το ξένο σώμα τοποθετείται με ανθρώπινη βοήθεια-, τα οποία όμως δεν έχουν την ίδια ποιότητα.
Για πολλούς αιώνες, οι γυναίκες της κινεζικής αυτοκρατορίας συνέλεγαν τα μαργαριτάρια, τα θρυμμάτιζαν για να γίνουν κόκκοι και χρησιμοποιούσαν την πούδρα τους για να βελτιώσουν την όψη και να απαλύνουν την υφή της επιδερμίδας τους, να προλάβουν την εμφάνιση ρυτίδων, να δώσουν λάμψη και να αποτρέψουν τις βλάβες από τον ήλιο. Μάλιστα, η τελευταία αυτοκράτειρα της δυναστείας των Τσινγκ, η οποία, αν και είχε διανύσει την έβδομη δεκαετία της ζωής της, ήταν διάσημη για τη νεανική εμφάνιση του δέρματός της, όχι μόνο τη χρησιμοποιούσε στο πρόσωπό της, αλλά την περιλάμβανε ακόμη και στη διατροφή της. Το στοιχείο που προσδίδει καλλυντικές ιδιότητες στο μαργαριτάρι είναι ένα βιοενεργό μείγμα από πρωτεΐνες, το οποία προσφέρει δύναμη, τόνωση και θρέψη τόσο στο δέρμα όσο και στα μαλλιά. Περιέχει, επίσης, φυσικά ενυδατικά συστατικά, βιταμίνη Β και πολυσακχαρίτες.




Όταν κάποιος βλέπει αυτούς τους πανέμορφους πολύχρωμους οργανισμούς με το άγριο και σκληρό σώμα που σχηματίζουν εντυπωσιακές βεντάλιες, είναι δύσκολο να πιστέψει ότι δεν πρόκειται για φυτά, αλλά για σκελετούς θαλάσσιων πολυπόδων (συγγενών της θαλάσσιας ανεμώνης και των μεδουσών) που διακλαδίζονται περίτεχνα για να δημιουργήσουν αποικίες. Τα κοράλλια είναι οργανισμοί πολύ ισχυροί βιολογικά, γεγονός άλλωστε που επιβεβαιώνεται από την ύπαρξή τους εδώ και εκατομμύρια χρόνια. O σκελετός τους αποτελείται κυρίως από υδροξυαπατίτη (άλας του ασβεστίου), του οποίου η δομή θυμίζει κατά πολύ εκείνη των οστών μας, και αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η ιατρική και η οδοντιατρική τα χρησιμοποιούν ως υλικό για μεταμοσχεύσεις. Τα κοράλλια, όμως, έχουν και άλλες ασυνήθιστες ιδιότητες. Oι επιστήμονες μελετούν ένα είδος μαλακού κοραλλιού της Καραϊβικής στη θεραπεία δερματικών παθήσεων. Έχουν βρει ακόμη ότι βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία του αίματος, αναστέλλουν τον πόνο και ρυθμίζουν προβλήματα της εμμήνου ρύσεως.




Αν και αλάτι βρίσκουμε σχεδόν παντού, τα άλατα μπάνιου που χρησιμοποιούμε δεν προέρχονται από οποιεσδήποτε θάλασσες. Η μόλυνση και η περιεκτικότητά της σε ορυκτό πλούτο είναι παράγοντες που καθορίζουν πόσο ευεργετικά μπορεί να είναι τα άλατα μιας θάλασσας. Συγκεκριμένα, τα άλατα της Νεκράς Θάλασσας φημίζονται σε όλο τον κόσμο για τις ωφέλιμες ιδιότητές τους. Ανάμεσα στην Ιορδανία και το Ισραήλ, η Νεκρά Θάλασσα βρίσκεται 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αποτελώντας έτσι το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας της Γης. Και παρόλο που καμία μορφή ζωής δεν μπορεί να επιβιώσει, λόγω του εξαιρετικά αλμυρού νερού της, εντούτοις είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία.
Το «θαυματουργό» της αλάτι:
● Αναζωογονεί την επιδερμίδα αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα.
● Βοηθά στην αποτοξίνωση και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
● Συμβάλλει στη θεραπεία διάφορων δερματικών παθήσεων.
● Ανακουφίζει από τις μυϊκές εντάσεις.
● Όταν είναι αρωματισμένο με αιθέρια έλαια, χαρίζει ευεξία και χαλαρώνει από το στρες.