Έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί υπέρταση, υψηλή αρτηριακή πίεση και ενοχλήσεις στην καρδιά. Ωστόσο, το αλάτι όταν καταναλώνεται στη σωστή ποσότητα κάνει καλό τόσο στην υγεία όσο και στην εμφάνισή μας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί γιατροί συνιστούν να κάνουμε μπάνια στη θάλασσα προκειμένου να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας, ενώ πολλά spa προσφέρουν θεραπείες με θαλασσινά στοιχεία. Αλλά ακόμα κι εμείς οι ίδιοι ίσως να έχουμε διαπιστώσει ότι η θάλασσα ομορφαίνει και τονώνει το δέρμα μας.

Πώς εξηγείται;

Όλα τα είδη αλατιού (ορυκτό, θαλασσινό, Ιμαλαΐων) περιέχουν πολύτιμα ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, ιώδιο, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο κ.ά., τα οποία βοηθούν αποτελεσματικά στην εξισορρόπηση και στη βελτίωση της ενυδάτωσης του δέρματος, στην ενδυνάμωση του προστατευτικού φράγματος της επιδερμίδας και στη διέγερση της επικοινωνίας των κυττάρων, η οποία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Οσο πιο καλή η επικοινωνία τόσο πιο φρέσκο και νεανικό παραμένει το δέρμα.
Να υπενθυμίσουμε πως όταν το δέρμα έχει έλλειψη ιχνοστοιχείων τότε παρουσιάζει συμπτώματα ξηρότητας, ατονίας, ερεθισμούς και κοκκινίλες.

Ας δούμε αναλυτικά τι κάνει το αλάτι:

Ανακούφιση από ερεθισμούς

Και το αλάτι και το μέλι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ανακουφίζουν και καταπραΰνουν τους ερεθισμούς. Επίσης συμβάλλουν στην ισορρόπηση της παραγωγής σμήγματος και συγκρατούν την υγρασία στις στιβάδες του δέρματος που το έχουν περισσότερη ανάγκη.

Tip: Ανακατεύουμε δύο κουταλιές του τσαγιού ιωδιούχο αλάτι (κατά προτίμηση λεπτό) με τέσσερις κουταλιές τσαγιού μέλι, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Απλώνουμε ομοιόμορφα σε καθαρό, στεγνό πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Το αφήνουμε 10 λεπτά και αφαιρούμε τη μάσκα με άφθονο χλιαρό νερό, κάνοντας κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλα.

Τέλεια, φυσική απολέπιση

Το αλάτι καθαρίζει σε βάθος τους πόρους, ισορροπεί την παραγωγή σμήγματος και καταπολεμά τα βακτήρια, τα οποία προκαλούν ακμή και ερεθισμούς. Επιπλέον, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα ενώ χάρη στα ιχνοστοιχεία του επαναφέρει την υγρασία.

Tip: Ανακατεύουμε ¼ του φλιτζανιού θαλασσινό αλάτι και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας. Μετά το ντους απλώνουμε το μείγμα στο σώμα και τρίβουμε το δέρμα με ένα λεπτό βαμβακερό ύφασμα (π.χ. από κάποιο παλιό T-shirt) ή απλώς με τις παλάμες μας και τρίβουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις. Το δέρμα μας θα λάμψει και η υφή του θα γίνει λεία, χωρίς σπιθουράκια. Επαναλαμβάνουμε 1 φορά την εβδομάδα.

Τι να προσέξουμε: Οσο πιο λεπτοί είναι οι κόκκοι αλατιού που χρησιμοποιούμε τόσο πιο ήπια απολέπιση κάνει, προκειμένου να μην τραυματίσουμε την επιδερμίδα.

Αφαιρεί σε βάθος τις τοξίνες

Τα ιχνοστοιχεία του δυναμώνουν το προστατευτικό φράγμα της επιδερμίδας ώστε να συγκρατεί καλύτερα την υγρασία. Επίσης λόγω του μαγνησίου μειώνει την κατακράτηση και το πρήξιμο.

Tip: Ρίχνουμε αλάτι, κατά προτίμηση χοντρό, στην μπανιέρα με ζεστό νερό, όπως ακριβώς κάνουμε με τα άλατα μπάνιου. Μουλιάζουμε για 15-30 λεπτά. Η αναζωογόνηση που θα νιώσουμε είναι άμεση.

Τονώνει το τριχωτό και μειώνει την πιτυρίδα

Το αλάτι συμβάλλει στην απομάκρυνση των νιφάδων της πιτυρίδας και παράλληλα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης απορροφά την περιττή λιπαρότητα από τις ρίζες και καταπολεμά τα βακτήρια που κατοικούν στις ρίζες και επιδεινώνουν το φαινόμενο της πιτυρίδας.

Tip: Κάνουμε μερικές χωρίστρες και απλώνουμε αλάτι στο τριχωτό. Βρέχουμε τα δάχτυλά μας και κάνουμε ήπιο μασάζ για περίπου 5 λεπτά. Αν μάλιστα μπορείτε να βάλετε μια φίλη σας να σας το κάνει, ακόμα καλύτερα, γιατί είναι απόλυτα χαλαρωτική εμπειρία. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε πολύ καλά και λουζόμαστε κανονικά. Θα διαπιστώσουμε ότι αυτό συμβάλλει στη μείωση της πιτυρίδας.

Λευκαίνει τα δόντια

Το αλάτι και η μαγειρική σόδα είναι δραστικά φυσικά συστατικά που βοηθούν στον αποχρωματισμό των λεκέδων από τα δόντια. Επίσης το αλάτι είναι φυσική πηγή φθορίου, το οποίο δυναμώνει τα δόντια και τα ούλα.

Tip: Ανακατεύουμε μία κουταλιά τσαγιού αλάτι με δύο κουταλιές μαγειρική σόδα. Βουτάμε στο μείγμα μια βρεγμένη οδοντόβουρτσα και βουρτσίζουμε τα δόντια μας με αυτό. Αν δεν μας αρέσει η γεύση του μείγματος, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη οδοντόκρεμα.

Εξυγιαίνει τη στοματική κοιλότητα

Τα θρεπτικά συστατικά του, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το πυρίτιο, ο φώσφορος, το νάτριο, το νικέλιο και ο σίδηρος, δυναμώνουν τα ούλα, προστατεύουν από τον σχηματισμό πλάκας, τη δυσάρεστη αναπνοή και την ουλίτιδα.

Tip: Ανακατεύουμε μισή κουταλιά τσαγιού αλάτι και μισή κουταλιά τσαγιού μαγειρική σόδα σε ¼ ποτήρι νερό μέχρι να διαλυθούν. Χρησιμοποιούμε το υγρό μείγμα όπως το στοματικό διάλυμα. Κάνουμε στοματοπλύσεις για 20-30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ξεπλένουμε το στόμα. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα φυσικά στοματικά διαλύματα που φρεσκάρουν την αναπνοή και μειώνουν την ουλίτιδα. Αρκεί η χρήση του μία φορά την εβδομάδα για να δούμε αποτελέσματα.

Μαλακώνει τα πετσάκια των νυχιών

Σε συνδυασμό με το λεμόνι και τη μαγειρική σόδα, μειώνει τις κιτρινίλες και τους λεκέδες από τα νύχια.

Tip: Αναμειγνύουμε μια κουταλιά τσαγιού αλάτι, μία κουταλιά τσαγιού μαγειρική σόδα και μία κουταλιά τσαγιού χυμό λεμόνι. Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ ζεστό νερό και ρίχνουμε μέσα τα υλικά μας. Βουτάμε τα χέρια στο μπολ για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τρίβουμε τα νύχια μας με το ειδικό βουρτσάκι. Ξεπλένουμε και ενυδατώνουμε πολύ καλά τα χέρια μας.

Όταν δρα εκ των έσω

Το όμορφο, υγιές δέρμα συνδέεται άρρηκτα με την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, το δυνατό ανοσοποιητικό, το ισορροπημένο μικροβίωμα, τη φυσιολογική αποτοξίνωση, την κατάλληλη ενυδάτωση. Το αλάτι βοηθάει λοιπόν και έμμεσα το δέρμα, εξυγιαίνοντας το πεπτικό σύστημα: ενισχύει τα στομαχικά οξέα που βοηθούν στη διάσπαση και στην πέψη των τροφών. Παράλληλα, αυξάνει την αφομοίωση και απορρόφηση βασικών πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων που είναι υπεύθυνα για την υγιή επιδερμίδα. Για να επωφεληθούμε από τις εν λόγω ευεργετικές του ιδιότητες πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο και να μην ξεχνάμε ότι εκτός από το αλάτι που προσθέτουμε εμείς στο φαγητό υπάρχουν και πολλές τροφές που είναι ήδη αλατισμένες.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, MΜedSci.PhDc, προϊστάμενο Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ «Λαϊκό», μέλος ΔΣ Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας & Εταιρείας ΕΜΠΑΚΑΝ, μέλος Committee DNSG & EFAD European Specialist for Diabetes