Μερικές από τις πιο διάσημες επιχειρήσεις του κόσμου, έχουν συνειδητοποιήσει ότι μερικά λεπτά ύπνου μέσα στην ημέρα ή γνωστότερα και ως… «power naps» δεν είναι ωφέλιμα μόνο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και για τους ενήλικες. Στην πραγματικότητα αυτοί τα μικρά διαλείμματα ύπνου λειτουργούν ως διαστήματα τροφοδοσίας του οργανισμού με ενέργεια και άλλα οφέλη, όπως η ανακούφιση από το στρες και η αύξηση της εγρήγορσης. Οι τρόποι που μπορεί κανείς να τα εντάξει στο καθημερινό του πρόγραμμα είναι πολλοί και τείνουν να σχετίζονται με τις προσωπικές ανάγκες κάθε ατόμου.

Τα οφέλη των «power naps»

Ένα καλό διάλειμμα ύπνου επιτρέπει την αποκατάσταση της λειτουργίας του εγκεφάλου, τη σταθεροποίηση της μνήμης, την αποβολή τοξινών που συσσωρεύονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας ενώ μας χαρίζει και μια δυναμική ενεργειακή ώθηση, υποστηρίζει ο Camilo A. Ruiz, ιατρικός διευθυντής στο Choice Sleepicians Sleep Center στη Νότια Φλόριντα. Ειδικά για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο, τα «power naps» μπορεί αυξήσουν την εγρήγορση, την αποδοτικότητα κατά την εργασία αλλά και να ενισχύσει τις μαθησιακές ικανότητες. Άλλες επιστημονικές μελέτες φαίνεται να έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να συμβάλλουν μέχρι και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Τα «power naps» είναι για όλους;

Ακόμα και αν τα οφέλη τους είναι πολλά, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα διαλείμματα αυτά δεν είναι για όλους. Υποστηρίζουν, συγκεκριμένα, ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν έντονη αϋπνία κατά την διάρκεια της νύχτας, δεν θα πρέπει να κοιμούνται μέσα στην ημέρα, ακόμα και για μικρά χρονικά διαστήματα, καθώς ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση. Παράλληλα, τα άτομα που νιώθουν ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια μετά το βραδινό τους ύπνο μπορεί επίσης να μην έχουν ανάγκη αυτά τα μικρά διαλείμματα ύπνου. Στην περίπτωση όμως που παρατηρήσετε την αποδοτικότητά σας να μειώνεται, που διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε γρήγορα πληροφορίες ειδικά κατά τις πρωινές ώρες ή ακόμα και αν αισθάνεστε μια «ομίχλη» καθώς εργάζεστε, ενδεχομένως να μπορούσατε να επωφεληθείτε από τα «power naps».

«Power naps» ή καφές;

Κοιμόμαστε για δύο λόγους, σύμφωνα με τους ερευνητές και αυτοί δεν είναι άλλοι από την ξεκούραση και την αποκατάσταση. Ο ιατρικός διευθυντής Camilo A. Ruiz υποστηρίζει πως ο ύπνος ενδεχομένως να είναι καλύτερος από τα διεγερτικά ροφήματα, όπως είναι ο καφές και αυτό διότι τόσο για το σώμα όσο για και τον εγκέφαλο λειτουργεί ως ευκαιρία αποκατάστασης. «Ο καφές που πίνουμε και άλλα διεγερτικά ροφήματα έχουν βραχυπρόθεσμη επίδραση, σε αντίθεση με το σύντομο διάλειμμα ύπνου που μπορεί να μας προσφέρει περίπου δύο με τρεις επιπλέον ώρες εγρήγορσης και απόδοσης» καταλήγει.