Σίγουρα η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του δέρματός μας και στον τρόπο που αυτό γερνάει. Ωστόσο, δεν πρέπει να κατηγορούμε μόνο τα γονίδιά μας για τις ρυτίδες στο πρόσωπό μας. Ο τρόπος ζωής μας και οι καθημερινές μας συνήθειες επηρεάζουν καθοριστικά και για την κατάσταση της επιδερμίδας μας.

Οι καθημερινές συνήθειες που μας προκαλούν ρυτίδες

*Ξεχνάμε την αντηλιακή κρέμα

Αν θέλουμε να συμπεριλάβουμε μόνο ένα αντιγηραντικό προϊόν στη ρουτίνα περιποίησής μας, αυτό πρέπει να είναι η αντηλιακή κρέμα, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία βλάπτει ανεπανόρθωτα το δέρμα και επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Για να κρατήσουμε, λοιπόν, την επιδερμίδα μας υγιή και να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της φωτογήρανσης, αποφεύγουμε την έκθεση του προσώπου μας στον ήλιο και εφαρμόζουμε κάθε πρωί αντηλιακή κρέμα με τουλάχιστον 30 δείκτη προστασίας.

*Δεν κοιμόμαστε επαρκώς

Η έλλειψη ύπνου δεν έχει αντίκτυπο μόνο στα επίπεδα ενέργειάς μας, αλλά μπορεί να είναι και η αιτία πίσω από την κουρασμένη όψη της επιδερμίδας, τις σακούλες κάτω από τα μάτια, τους μαύρους κύκλους και τις λεπτές γραμμές. Όπως το μυαλό και το σώμα μας, έτσι το δέρμα μας αναζωογονείται ενώ κοιμόμαστε: η κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα αυξάνεται, παράγεται κολλαγόνο και εξουδετερώνονται οι επιθέσεις από τη UV ακτινοβολία. Γι’ αυτό κάνουμε τον ύπνο προτεραιότητα και φροντίζουμε να κοιμόμαστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ.

*Κοιμόμαστε μπρούμυτα

Ο ύπνος μπορεί όμως και να προκαλέσει ρυτίδες, με τους δερματολόγους να τονίζουν ότι ο τρόπος που κοιμόμαστε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση βαθιών ρυτίδων στο μέτωπο και τα μάγουλα. Έτσι, αποφεύγουμε να κοιμόμαστε μπρούμυτα και επιλέγουμε μεταξωτές μαξιλαροθήκες, ώστε να αποτρέψουμε την τριβή του δέρματός μας.

*Κοιτάζουμε διαρκώς το κινητό μας

Το κινητό μας είναι εν μέρει υπεύθυνο για την εμφάνιση ρυτίδων και γραμμών στον λαιμό. Το φαινόμενο ονομάστηκε ως «tech neck», για να περιγράψει τη συνεχή κίνηση που κάνει ο λαιμός μας για να δείτε το τηλέφωνό μας. Για να γλιτώσουμε τις ανεπιθύμητες ρυτίδες, σηκώνουμε το τηλέφωνό μας στο ύψος των ματιών μας, αντί να κοιτάμε συνέχεια προς τα κάτω.

*Αφαιρούμε το μακιγιάζ με βίαιες κινήσεις

Το δέρμα στην περιοχή των ματιών είναι πιο λεπτό από το υπόλοιπο πρόσωπο και κατ’ επέκταση πιο ευαίσθητο και επιρρεπές στη δημιουργία λεπτών γραμμών. Έτσι, όταν αφαιρούμε το μακιγιάζ πρέπει να κάνουμε απαλές, ήπιες κινήσεις και όχι να τρίβουμε μανιωδώς μέχρι να φύγει η αδιάβροχη μάσκαρα (μαζί με μερικές βλεφαρίδες). Για να αφαιρέσουμε το μακιγιάζ των ματιών, βρέχουμε με ένα διφασικό προϊόν ντεμακιγιάζ δύο βαμβακερούς, στρογγυλούς δίσκους και τους τοποθετούμε σε κλειστά βλέφαρα, πιέζοντας ελαφρά ώστε να βρέξουν ομοιόμορφα το δέρμα και τις βλεφαρίδες και να μαλακώσουν τα προϊόντα μακιγιάζ. Έπειτα, με αργές, απαλές και ταμποναριστές κινήσεις ξεβάφουμε την περιοχή, κινώντας το βαμβάκι καθοδικά και προς τους κροτάφους. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι οι δίσκοι να μένουν καθαροί.