Χάνουμε διαρκώς νερό, κατά την διάρκεια της ημέρας, εξαιτίας της έντονης εφίδρωσης σε μια ζεστή ημέρα ή και της έντονης γυμναστικής. Το σώμα μπορεί επίσης να αποβάλλει μεγάλη ποσότητα υγρών μέσω της ούρησης ενώ η αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί από παθολογικά ζητήματα, όπως ο πυρετός, ο εμετός ή και η διάρροια.

Συμπτώματα ακόμα και στην ήπια αφυδάτωση

Η αφυδάτωση εμφανίζει διακυμάνσεις, ξεκινώντας από την ήπια ενώ μπορεί να γίνει και ιδιαίτερα σοβαρή, διαταράσσοντας την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι είστε αφυδατωμένοι, ακόμα και όταν η απώλεια νερού είναι ήπια.

Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν:

*Αίσθημα πείνας και δίψας

Μέσω του μηχανισμού της δίψας, το σώμα σας ειδοποιεί ότι χρειάζεστε περισσότερο νερό. Όταν είστε αφυδατωμένοι ενδεχομένως να νιώσετε εντονότερη πείνα. Σύμφωνα μάλιστα με επιστημονική μελέτη, οι ενήλικες που παρουσίαζαν συχνά αφυδάτωση είχαν και υψηλότερο σωματικό βάρος.

Απαιτείται, ωστόσο, περαιτέρω μελέτη για να διαπιστωθούν όλα τα δεδομένα της σχέσης της πείνας και της αφυδάτωσης. Το άφθονο νερό ταυτόχρονα φαίνεται να βοηθά στην μείωση της όρεξης για θερμιδικό φαγητό.

*Αίσθημα κόπωσης

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα κόπωσης, ακόμα και στην περίπτωση που πράγματι είστε ξεκούραστοι, με άνδρες που συμμετείχαν σε έρευνα και ήταν αφυδατωμένοι να δηλώνουν έντονη κόπωση ή και εξάντληση.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι επακόλουθα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, που μπορεί να προκληθεί από την αφυδάτωση.

*Επιδερμίδα

Το δέρμα σας χάνει νερό από τον ιδρώτα στις υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, η επιδερμίδα μπορεί να χάσει την υγρασία της και σε πιο ψυχρές θερμοκρασίες, καθώς ο αέρας τείνει να είναι πιο ξηρός.

Τα προειδοποιητικά σημάδια συνήθως περιλαμβάνουν την τραχύτητα ή το ξεφλούδισμα, την έξαψη ή την ερυθρότητα, τα ξηρά χείλη ή το «σκασμένο» δέρμα, το σφιχτό, κρύο ή υγρό δέρμα.