Μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά το μόνο που θέλετε είναι να παραγγείλετε πίτσα και να δείτε την αγαπημένη σας σειρά. Επειδή βγήκατε πάλι για τρέξιμο, έχετε κερδίσει με τον ιδρώτα σας εκείνο το μεγάλο κομμάτι κέικ. Τηρήσατε την απόφασή σας να πίνετε τον καφέ σας σκέτο, οπότε αναμφίβολα σας αξίζει ένα λαχταριστό μπέργκερ με έξτρα μπέικον.

Αν χρησιμοποιείτε το φαγητό για να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας, δεν είστε οι μόνοι. Στην πραγματικότητα, η επιβράβευση μέσω του φαγητού πρόκειται για μια ιδιαίτερα συνηθισμένη τακτική, η οποία συνήθως έχει τις ρίζες της στην παιδική σας ηλικία. Τότε που οι γονείς σας σάς επιβράβευαν για τους καλούς σας βαθμούς, αγοράζοντάς σας παγωτό. Κάπως έτσι, σταδιακά και με το πέρασμα του χρόνου, μάθατε να συνοδεύετε κάθε σας επιτυχία με φαγητό.

Κι ενώ το να απολαμβάνετε τις αγαπημένες σας λιχουδιές είναι απολύτως φυσιολογικό, αν συνδέετε την επιβράβευσή σας αποκλειστικά με το φαγητό, τότε μπορεί να έχετε αναπτύξει μια ανθυγιεινή σχέση με αυτό. Το φαγητό είναι, αναμφίβολα, μια πολύ ευχάριστη πτυχή της ζωής, αλλά δεν παύει να αποτελεί το καύσιμο του οργανισμού μας. Η «επισύναψη» ενός πλήθους συναισθημάτων σε αυτό είναι, στην καλύτερη περίπτωση, περιττή και, στη χειρότερη, αρκετά επιζήμια για τη σχέση μας με αυτό.

Όταν χρησιμοποιείτε συστηματικά το φαγητό ως επιβράβευση, η ευχαρίστηση που παίρνετε από αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί σύντομα από αρνητικά αποτελέσματα, όπως η δυσπεψία, το φούσκωμα και το υπερβολικό βάρος. Φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει πάντα, αλλά, αν το φαγητό είναι ο μόνος ή ο βασικός τρόπος με τον οποίο επιβραβεύετε τον εαυτό σας, μπορεί να καταλήξετε να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό στην ψυχολογία σας.

Πώς θα σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως επιβράβευση

*Σταματήστε να διαχωρίζετε τα τρόφιμα σε «καλά» ή «κακά»

Αντί να διαχωρίζετε τα τρόφιμα σε «καλά» ή «κακά» και στη συνέχεια να σας γεμίζει μια θύελλα ενοχών που καταναλώσατε τα δεύτερα, εστιάστε στο να τρώτε περισσότερο από τις θρεπτικές τροφές και σπανιότερα από τις τροφές που δεν σας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά.

*Βρείτε άλλους τρόπους να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας, οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν με το φαγητό. Γεμίστε την μπανιέρα και απολαύστε το μπάνιο σας, αφιερώστε χρόνο στην περιποίησή σας, κάντε ένα μασάζ, κλείστε ένα ραντεβού στο κομμωτήριο, δείτε εκείνη την ταινία που θέλατε εδώ και καιρό. Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να νιώσετε καλά χωρίς να βασίζεστε στο φαγητό.

*Απολαύστε πραγματικά το φαγητό σας

Προσπαθήστε να τρώτε συγκεντρωμένοι και να απολαμβάνετε πραγματικά το φαγητό σας. Αντισταθείτε στον πειρασμό να φάτε βιαστικά το πρωινό ή το μεσημεριανό σας γεύμα, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να θελήσετε να «ανταμείψετε» τον εαυτό σας με κάτι γλυκό αργότερα μέσα στην ημέρα ή το βράδυ. Ξεκινήστε να τρώτε αργά και προσεκτικά. Αυτό όχι μόνο βοηθά στην ικανοποίηση της επιθυμίας σας για φαγητό με υγιή τρόπο, αλλά και βοηθά το σώμα σας να αφομοιώσει τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε είστε χορτάτοι προτού οδηγηθείτε στην υπερφαγία.