Στη σύγχρονη κοινωνία, το να αφιερώσετε χρόνο αποκλειστικά στον εαυτό σας θεωρείται συχνά κάτι το εγωιστικό ή μη παραγωγικό. Έχετε μια δουλειά να κάνετε, τα παιδιά να φροντίσετε, να μαγειρέψετε, να πληρώσετε τους λογαριασμούς… και η λίστα συνεχίζεται. Στην πραγματικότητα όμως δεν χρειάζεται να βρίσκετε δικαιολογίες ή να νιώθετε ενοχές επειδή αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας.

Άλλωστε, η αυτοφροντίδα σας σάς δίνει την ευκαιρία να αποδώσετε καλύτερα σε κάθε πτυχή της ζωής σας. Εάν δεν φροντίζετε πρώτα τις δικές σας ανάγκες, θα δυσκολευτείτε να καλύψετε τις ανάγκες όλων των άλλων.

Πώς θα καταφέρετε να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Αλλάξτε τη στάση σας και αποδεχτείτε ότι το να αφιερώσετε χρόνο για self care είναι το κλειδί εάν θέλετε πραγματικά να ζήσετε μια παραγωγική, ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή.

Σίγουρα, το να βρείτε χρόνο για να επικεντρωθείτε στην αυτοφροντίδα σας μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν αναλογιστείτε τις απαιτήσεις της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Συχνά, ο προγραμματισμός του χρόνου αποδεικνύεται ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε την ευκαιρία να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας. Καταγράψτε, λοιπόν, όσες υποχρεώσεις έχετε και προσπαθήστε να βρείτε κενά στο πρόγραμμά σας, στο πλαίσιο των οποίων μπορείτε να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί.

Εμείς σας δίνουμε μερικές ιδέες για να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας.

*Κλείστε ραντεβού με τον εαυτό σας

Δοκιμάστε να αφιερώσετε μερικά βράδια στον εαυτό σας. Αρνηθείτε ευγενικά τις διάφορες προσκλήσεις φίλων σας, λέγοντάς τους ότι έχετε άλλα σχέδια και αξιοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να διαβάσετε το βιβλίο σας, να ακούσετε μουσική, να κάνετε διαλογισμό ή απλώς να δείτε μια ταινία που σας αρέσει.

*Προγραμματίστε κάτι ευχάριστο

Μια φορά τον μήνα, οργανώστε κάτι που σας ευχαριστεί και σας φτιάχνει τη διάθεση. Μπορεί να είναι ένα γεύμα στο εστιατόριο που θέλετε να επισκεφθείτε εδώ και καιρό, μια προβολή σε θερινό σινεμά, ραντεβού στο κομμωτήριο ή μια κοντινή εξόρμηση. Φροντίστε ωστόσο να το οργανώσετε εγκαίρως, ώστε να έχετε τακτοποιήσει τυχόν εκκρεμότητες μέχρι τότε.

*Ασχοληθείτε με κάτι καινούργιο

Σίγουρα υπάρχει κάτι που θέλατε ανέκαθεν να μάθετε, αλλά δεν σας δόθηκε μέχρι τώρα η ευκαιρία. Ίσως είναι μαθήματα ισπανικών, μαθήματα μακιγιάζ ή γιόγκα. Όποιο κι αν είναι το ενδιαφέρον σας, πιθανότατα υπάρχουν διαθέσιμα online μαθήματα.

*Γυμναστείτε

Μερικές φορές για τους πολυάσχολους ανθρώπους η γυμναστική μοιάζει σαν πολυτέλεια, ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική σας υγεία να εντάξετε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας. Αντί να προσεγγίζετε τη γυμναστική σαν αγγαρεία ή απλά ως ένα μέσο να τονώσετε το σώμα σας, δείτε τη σαν μια καλή ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε τους περιπάτους διαλογισμού, εστιάζοντας στην αναπνοή σας και τις αισθήσεις σας καθώς περπατάτε. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απλή πρακτική που μπορεί να ηρεμήσει το σώμα και το μυαλό σας.

*Εστιάστε σε σύντομες και συχνές πρακτικές

Η αυτοφροντίδα είναι πολύ πιο αποτελεσματική όταν ασχολείστε με αυτή λίγο και συχνά, σε αντίθεση με το να αφιερώνετε μεγάλα κομμάτια χρόνου μια στο τόσο. Η εξάσκηση κάποιου είδους δραστηριότητας αυτοφροντίδας για 10-15 λεπτά την ημέρα μπορεί να είναι πολύ πιο χρήσιμη από αυτήν που διαρκεί δύο ώρες μία φορά το μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, η αυτοφροντίδα σας δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει πολλά χρήματα, ούτε να απαιτεί πολύ χρόνο. Εάν δυσκολεύεστε να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας, ξεκινήστε με μικρά βήματα και δώστε προτεραιότητα σε αυτά που χρειάζεστε.