Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό φίλτρο που μπορεί να αλλάξει ριζικά τον αριθμό που βλέπετε στη ζυγαριά. Υπάρχει όμως ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό ρόφημα που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι υποστηρίζει την απώλεια βάρους και αυτό δεν είναι άλλο από το πράσινο τσάι.

Ένα από τα πιο υγιεινά φυσικά ροφήματα, το πράσινο τσάι έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του μεταβολισμού και της απώλειας βάρους. Περιέχει υψηλά επίπεδα πολυφαινολών – μια φυτική ένωση που έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη στην υγεία, όπως η μείωση της φλεγμονής.

Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται epigallocatechin-3-gallate (αλλιώς γνωστό ως EGCG). Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες – βλάβες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών.

Το EGCG έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τις μεταβολικές δραστηριότητες και μπορεί να αποτρέψει την αύξηση βάρους και να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους. Μάλιστα, φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει τη θερμογένεση (τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί ενέργεια για να παράγει θερμότητα) και να μειώσει την όρεξη.

Σχετική μελέτη αποκάλυψε ακόμη ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αύξησε την καύση θερμίδων κατά 4%.

Ένας άλλος τρόπος που το πράσινο τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους fitness στόχους σας είναι τροφοδοτώντας τον οργανισμό σας με καφεΐνη. Έτσι, η κατανάλωσή του μπορεί να τονώσει τα επίπεδα ενέργειά σας, βελτιώνοντας τις αθλητικές επιδόσεις σας και αυξάνοντας τις θερμίδες που καίτε κατά την άσκηση.

Πόσο πράσινο τσάι πρέπει να πίνετε;

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι 2 έως 5 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς, την προστασία από τον διαβήτη, καθώς και για την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και μεταβολίζει τα τρόφιμα και τα ροφήματα διαφορετικά. Επομένως, θα πρέπει να βρείτε τι λειτουργεί για εσάς, ξεκινώντας με 2 φλιτζάνια την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού θα γίνει μια υγιεινή συνήθεια που είναι ευκολότερο να τηρήσετε μακροπρόθεσμα.