Ο καθένας αντιμετωπίζει παροδικές στιγμές «αμνησίας», ειδικά όταν το πρόγραμμά σας κατακλύζεται από υποχρεώσεις. Αν και αυτό αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση στους ραγδαίους ρυθμούς της καθημερινότητας, η αποδυναμωμένη μνήμη είναι κάτι που μπορεί να μας αποσυντονίσει.

Από τι επηρεάζεται η μνήμη;

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για να καταφέρετε να ενισχύσετε την εγκεφαλική λειτουργία και να βελτιώσετε την συγκέντρωσή σας.

Από εναλλακτικές θεραπείες έως φυτικές, αυτές οι φυσικές προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητάς σας, να προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνοντας τα επίπεδα ευεξίας και προστατεύοντας τα εγκεφαλικές περιοχές, που σχετίζονται με την μνήμη και την μάθηση, καθώς μεγαλώνετε.

Σημαντικό παράγοντας που επηρεάζει την μνήμη είναι η γενετική και ειδικά σε σοβαρές νευρολογικές περιπτώσεις όπως η νόσος του Alzheimer. Ωστόσο, έρευνες έχουν αποδείξει ότι τόσο η διατροφή όσο και ο τρόπος ζωής την επηρεάζουν σημαντικά.

Διατροφή και συνήθειες για ισχυρή μνήμη

Οι βασικότερες στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε άμεσα για να την ενισχύσετε φυσικά, περιλαμβάνουν:

*Περιορίστε την ζάχαρη

Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης έχει συνδεθεί με ποικίλα προβλήματα υγείας και χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής εξασθένισης.

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε κακή μνήμη ή και μειωμένο όγκο του εγκεφάλου, επηρεάζοντας ιδιαίτερα την εγκεφαλική περιοχή που σχετίζεται με την βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Η μείωση λοιπόν, της ζάχαρης όχι μόνο συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμης αλλά και στην βελτίωση της συνολικής εικόνας της υγείας σας.

*Διατήρηση υγιούς βάρους

Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε το σώμα και το μυαλό σας σε άριστη κατάσταση. Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με την γνωστική εξασθένιση.

Πράγματι, η παχυσαρκία φαίνεται να προκαλεί αλλαγές σε εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την μνήμη, επηρεάζοντάς την αρνητικά. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και φλεγμονή, που μπορούν με την σειρά τους να επηρεάσουν αρνητικά τον εγκέφαλο.

*Ο σύμμαχός σας είναι ο ύπνος

Είναι γνωστή η σύνδεση του μη ποιοτικού ύπνου με την κακή μνήμη.

Ο ύπνος διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ενοποίηση της μνήμης, την διαδικασία κατά την οποία οι βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις ενισχύονται και μετατρέπονται σε μακροπρόθεσμες. Πληθώρα επιστημονικών μελετών τονίζει την σημαντικότητα του ύπνου για αυτό και οι ειδικοί συνιστούν τις επτά με εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ για τους ενήλικες.

Διατροφή και συνήθειες για καλή συγκέντρωση

Για να βελτιώσετε την συγκέντρωσή σας, δοκιμάστε να γεμίσετε το πιάτο σας, με συγκεκριμένες τροφές και μην ξεχνάτε τις καλές σας συνήθειες:

*Ψάρια και λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3, λιπαρό οξύ που διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Advances in Nutrition επισημαίνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της εξασθένισης της λειτουργίας του εγκεφάλου εξαιτίας της γήρανσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συγκέντρωσης.

*Μετακινηθείτε

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology υποστηρίζει ότι το περπάτημα περίπου εννέα χιλιομέτρων την εβδομάδα μπορεί να διατηρήσει ακμαία την μνήμη μεγαλύτερων ενηλίκων. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η τακτική άσκηση βοήθησε στην καταπολέμηση της συρρίκνωσης του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη γήρανση.

*Πράσινο τσάι

Μια συστηματική ανασκόπηση 21 μελετών που δημοσιεύθηκε στο Phytomedicine υποστηρίζει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να ενισχύσει τη μάθηση και τη μνήμη, μειώνοντας το άγχος.

*Διαχειριστείτε το στρες

Όπως συμβαίνει με τον περιορισμένο ύπνο, το ανεξέλεγκτο στρες μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη γνωστική λειτουργία. Για να διατηρήσετε την συγκέντρωσή σας, είναι σημαντικό να μειώσετε τα επίπεδα άγχους.