Οι μεγαλύτερες γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες από μία έως δύο μερίδες την εβδομάδα ψητά ή βρασμένα ψάρια ή οστρακοειδή, προσλαμβάνουν αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των γυναικών που ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εκείνες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα, εμφάνισαν μεγαλύτερη συρρίκνωση του εγκεφάλου συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν υψηλότερα επίπεδα.

Καταπολέμηση των φλεγμονών

«Τα ψάρια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και είναι εύκολο να τα προσθέσουμε στην διατροφή μας» δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ka He από το Columbia University της Νέας Υόρκης. «Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν την φλεγμονή και ότι διατηρούν ανεπηρέαστη την δομή των δικτύων των εγκεφαλικών περιοχών κατά την γήρανση. Έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνουν την εγκεφαλική βλάβη, που μπορεί να προκληθεί από τοξίνες όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος» αναφέρουν οι ερευνητές. Στην μελέτη συμμετείχαν γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα εβδομήντα έτη, οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την διατροφή, την σωματική δραστηριότητα και το ιατρικό ιστορικό.

Λευκή ύλη και ωμέγα-3

Αφού προσάρμοσαν τα δεδομένα της ηλικίας, της εκπαίδευσης και άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συρρίκνωση ή μη του εγκεφάλου, όπως το κάπνισμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα εμφάνιζαν περισσότερη λευκή ύλη συγκριτικά με εκείνες που είχαν χαμηλότερα. Ταυτόχρονα, εκείνες που εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα διατηρούσαν σε μεγαλύτερο βαθμό τον όγκο της εγκεφαλικής περιοχής του ιππόκαμπου.

Ψάρια για… την διατήρηση του όγκου του εγκεφάλου

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών στο αίμα από την κατανάλωση ψαριών μπορεί να διατηρήσουν τον όγκο του εγκεφάλου καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν και πιθανότατα να τον προστατεύουν από τις τοξικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» καταλήγουν  οι ερευνητές.