Η πίτσα αποτελεί κατά κανόνα μια από τις λιχουδιές που πρέπει να αποφεύγουμε αν θέλουμε να έχουμε μια υγιεινή διατροφή ή να χάσουμε βάρος. Ωστόσο, όταν βλέπουμε τις αυθεντικές ιταλικές πίτσες, αυτό που παρατηρούμε είναι μια λεπτή ζύμη με σάλτσα ντομάτας, τυρί μοτσαρέλα και μερικές φορές ντομάτες και βασιλικό.

Παρά το γεγονός ότι η πίτσα που έχουμε συνηθίσει να τρώμε απέχει από αυτό που θα λέγαμε μεσογειακή διατροφή, υπάρχουν τρόποι να φτιάξουμε τη δική μας υγιεινή εκδοχή.

5 tips για να κάνουμε την πίτσα μας πιο υγιεινή

1. Χρησιμοποιούμε αλεύρι ολικής άλεσης για τη ζύμη

Αν θέλουμε να αυξήσουμε τη θρεπτική αξία της σπιτικής μας πίτσας, δοκιμάζουμε να αντικαταστήσουμε το λευκό αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης. Τα λευκά αλεύρια είναι επεξεργασμένα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μειωθεί η θρεπτική τους αξία. Από την άλλη πλευρά, το αλεύρι ολικής άλεσης θα μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

2. Φτιάχνουμε τη δική σας σάλτσα

Γιατί να χρησιμοποιήσουμε συσκευασμένες σάλτσες του εμπορίου όταν μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική σάλτα; Επίσης, καλό είναι να αποφύγουμε τη λευκή σάλτσα που φτιάχνεται από κρέμα γάλακτος, καθώς έχει πολύ περισσότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά απ’ ό,τι η σάλτσα ντομάτας, η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη σε λιπαρά, αφού φτιάχνεται με ντομάτα και ελαιόλαδο. Αν έχουμε ντομάτες, ελαιόλαδο, κρεμμύδι και σκόρδο, τότε έχουμε και σάλτσα για πίτσα.

3. Προσέχουμε το τυρί

Χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα τυριού από τη συνηθισμένη, αλλαγή η οποία δεν θα κάνει την πίτσα μας λιγότερο απολαυστική. Για την ακρίβεια, είναι πολύ πιθανό να μην καταλάβουμε καν τη διαφορά. Επίσης, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο είδος του τυριού που θα επιλέξουμε. Tο τυρί που χρησιμοποιείται συνήθως στις πίτσες είναι η μοτσαρέλα και ακολουθούν το προβολόνε, το τσένταρ, το κασέρι, η παρμεζάνα και η φέτα. Aπό αυτά, το πιο πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά είναι η παρμεζάνα και το τσένταρ, ενώ το πιο φτωχό η μοτσαρέλα και η φέτα. Αν, λοιπόν, θέλουμε να περιορίσουμε τις θερμίδες της πίτσας μας, χρησιμοποιούμε μοτσαρέλα ή φέτα.

4. Επιλέγουμε τα σωστά υλικά

Tα λαχανικά είναι η καλύτερη προσθήκη στην πίτσα μας, αφού είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Επομένως, δεν διστάζουμε να προσθέσουμε κρεμμύδι, μανιτάρια, πράσινες ή κόκκινες πιπεριές και φρέσκια ντομάτα. Αν προσέχουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε, καλό είναι να ξέρουμε ότι οι ελιές θα μας προσθέσουν περίπου 25 με 30 θερμίδες και 2 με 3 γραμμάρια λίπος (4 ελιές έχουν 25 θερμίδες και 2 γραμμάρια λίπος). Έτσι, αν δεν μας αρέσουν ιδιαίτερα, μπορούμε να τις αποφύγουμε.

Όσον αφορά στα αλλαντικά και τα κρεατικά, τα πιο ελαφριά είναι το ψητό ή βραστό κοτόπουλο και το ζαμπόν, τα οποία θα προσθέσουν 2 γραμμάρια λίπους σε κάθε κομμάτι πίτσας, ενώ το μπέικον, το λουκάνικο, το πεπερόνι και το χοιρινό θα υπερδιπλασιάσουν το λίπος σε κάθε κομμάτι.

5. Η ποσότητα μετράει

Aν δεν μπορούμε να περιοριστούμε στα 2-3 κομμάτια, τότε καλύτερα να φτιάχνουμε ατομικές πίτσες, ώστε να μην περισσεύουν κομμάτια και να μην μπαίνουμε στον πειρασμό να φάμε περισσότερο. Επιπλέον, καλό είναι να ξεκινάμε το γεύμα μας με μια πράσινη σαλάτα, η οποία θα περιορίσει την πείνα μας και θα μας χορτάσει προτού ορμήξουμε στην πίτσα.