Οι δραστηριότητες με τις οποίες χαλαρώνουν οι γονείς μπορεί να είναι βαρετές για τα παιδιά και να μην έχουν καμία σχέση με τον τρόπο που εκείνα ερμηνεύουν τον κόσμο και με την ανάπτυξή τους.

Στα παιδιά αρέσει να κινούνται διαρκώς, να παίζουν και να ανακαλύπτουν τον κόσμο. Αλλά πρέπει, επίσης, να μπορούν να χαλαρώνουν και να ηρεμούν. Μια καλή στρατηγική για να ενώσετε αυτά τα δύο, διώχνοντας παράλληλα το άγχος, είναι να διδάξετε στα παιδιά σας τρόπους να χαλαρώνουν μέσα από το παιχνίδι και τις δραστηριότητες. Ενσωματώνοντας τη χαλάρωση στο παιχνίδι, τα παιδιά αισθάνονται ήρεμα, έχουν λιγότερο άγχος και ανησυχία, ενώ η υγεία τους βελτιώνεται.

Αντιμετωπίστε, λοιπόν, το άγχος και περάστε όλοι καλά – γονείς και παιδιά – με 9 χαλαρωτικές δραστηριότητες:

Πηγαίντε έναν περίπατο

Δύσκολη μέρα; Κάντε μια βόλτα ως οικογένεια. Ένας περίπατος στη φύση μπορεί να τους βοηθήσει όλους να χαλαρώσουν. Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι η χαλάρωση δεν μας κάνει μόνο να αισθανόμαστε καλά, αλλά μπορεί επίσης να μας κάνει και πιο υγιείς. Όταν είμαστε αγχωμένοι, είναι πιο πιθανό να κάνουμε ανθυγιεινές επιλογές, όπως να επιλέξουμε πρόχειρο φαγητό ή να το ρίξουμε στα λαχανικά αντί να είμαστε σωματικά δραστήριοι. Η χαλάρωση μας βοηθά να καθαρίσουμε το μυαλό μας και μας δίνει την ενέργεια για να μπορέσουμε να εστιάσουμε σε καλές επιλογές.

Παίξτε ένα παιχνίδι

Αφιερώστε ένα βράδυ την εβδομάδα για οικογενειακό παιχνίδι. Είναι δελεαστικό να αντιμετωπίζετε το άγχος κάνοντας αποσυμπίεση μπροστά στην τηλεόραση με ένα σακουλάκι πατατάκια. Αλλά ίσως θα ήταν προτιμότερο να διδάξετε στα παιδιά σας ότι υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι για να χαλαρώσετε. Επιλέξτε εναλλάξ παιχνίδια για να παίξετε και να διασκεδάστε – βάζοντας χαζούς κανόνες για να σηκωθείτε από τον καναπέ και να κινηθείτε, γονείς και παιδιά: για παράδειγμα, «όποιος προσγειωθεί στο πράσινο, θα σηκωθεί και θα κάνει την κότα».

Δοκιμάστε να κάνετε γιόγκα

Το τέντωμα μπορεί να χαλαρώσει τους τεταμένους μύες και οι στάσεις που εμπνέονται από τα ζώα, όπως ο σκύλος και η κόμπρα προς τα κάτω, μπορούν να κάνουν τα παιδιά να γελάσουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάτε πρώτα μια-δυο φορές σε σχολή για να δοκιμάσετε ως οικογένεια να κάνετε γιόγκα. Βρείτε ένα βίντεο στο διαδίκτυο με γιόγκα μόνο για παιδιά ή οικογένειες, βεβαιωθείτε ότι όλοι φορούν άνετα ρούχα και αυτό ήταν!

Γίνετε δημιουργικοί

Μικροί και μεγάλοι, αφήστε τον καλλιτέχνη που κρύβετε μέσα σας να εκφραστεί και θα χαλαρώσετε με έναν πρωτόγνωρο τρόπο: Καλύψτε το πάτωμα της κουζίνας με στρώματα εφημερίδων και ζωγραφίστε εικόνες πάνω τους ή φτιάξτε μίνι γλυπτά με πηλό. Πιάστε χαρτί και πολύχρωμα μολύβια και σχεδιάστε σκίτσα ο ένας στα τετράδια του άλλου. Πιάστε την κιμωλία και δημιουργήστε αριστουργήματα πάνω στην εξώπορτά σας. Η δημιουργική διασκέδαση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε και να μειώσετε το άγχος.

Αναπνεύστε βαθιά

Οι βαθιές ανάσες μπορούν να απομακρύνούν το άγχος και να χαλαρώσουν τους σφιγμένους μυς. Καθίστε όλοι άνετα, με τα μάτια κλειστά και πάρτε αργά μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη σας. Βλέπετε πώς φουσκώνει η κοιλιά σας; Κρατήστε την αναπνοή σας και μετρήστε από μέσα σας μέχρι το τρία. Εκπνεύστε αργά, βγάζοντας τον αέρα από το στόμα σας. Βλέπετε πώς ξεφουσκώνει η κοιλιά σας; Καθώς εκπνέετε, αφήστε έναν αναστεναγμό: «αααααχχχ». Πείτε στα παιδιά σας ότι μπορούν να αναπνεύσουν βαθιά κάθε φορά που χρειάζονται συγκέντρωση ή ηρεμία: στο σχολείο, πριν από ένα παιχνίδι ή πριν από μία συναυλία ή στο τέλος της ημέρας.

Πείτε μια ιστορία

Ποιος χρειάζεται την τηλεόραση; Βρείτε ένα διήγημα ή ένα παραμύθι και διαβάστε εναλλάξ τη μία σελίδα μετά την άλλη, δυνατά. Αλλάξτε τη φωνή για κάθε διαφορετικό χαρακτήρα της ιστορίας, σχεδόν σαν να παίζετε σε έργο. Μπόνους για την υγεία: Το διάβασμα μπορεί να είναι μέρος μιας τακτικής ρουτίνας το βράδυ, για να βοηθήσει τα παιδιά να χαλαρώσουν και να τα ετοιμάσει για καλό ύπνο. Κάθε νύχτα διαβάστε κι από ένα κεφάλαιο του βιβλίου. Η συνήθεια αυτή μπορεί να κάνει τα παιδιά σας ακόμη και να ανυπομονούν για την ώρα του ύπνου, ώστε να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Φτιάξτε μια λίστα τραγουδιών

Αν σε εσάς αρέσουν τα λαϊκά, ο παππούς είναι λίγο rock ‘n roll, ενώ τα παιδιά σας προτιμούν την pop, επιλέξτε ο καθένας πέντε από τα αγαπημένα του μουσικά κομμάτια και φτιάξτε μια λίστα αναπαραγωγής στο κινητό σας. Ακόμη, μπορείτε να κατεβάσετε και μια δωρεάν εφαρμογή DJ, ώστε τα παιδιά να μπορούν να μιξάρουν αγαπημένα οικογενειακά τραγούδια. Χρησιμοποιήστε τη μουσική που θα φτιάξετε όλοι μαζί για να παρακινήσετε την οικογένειά σας να περπατήσει, να χορέψει και να κινηθεί. Ή μπορείτε να φτιάξετε μια ήρεμη λίστα αναπαραγωγής με χαλαρή μουσική, αν θέλετε να βοηθήσετε όλους να απαλλαγούν από το άγχος.

Πειραματιστείτε με ασκήσεις

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απαλλαγείτε από το άγχος είναι να κινηθείτε. Πείτε το στα παιδιά καθώς βγαίνετε έξω για βόλτα ή βάλτε μια διασκεδαστική μουσική και χορέψτε (με τη λίστα τραγουδιών που φτιάξατε νωρίτερα!). Ή κάντε μια χαζή προπόνηση, όπου κάθε μέλος της οικογένειας εφευρίσκει μία δική του άσκηση. Εάν δεν μπορείτε να βγείτε έξω, μην αφήσετε τους τέσσερις τοίχους να σας σταματήσουν. Δοκιμάστε να κάνετε τους γρύλους πηδώντας στο σαλόνι, να αγγίζετε με τα δάχτυλά σας την κουζίνα και να περπατήσετε στο διάδρομο σαν τα καβούρια.

Σπάστε πλάκα

Θέλετε να μειώσετε τις ορμόνες του στρες στο σώμα σας; Γέλιο! Ζητήστε από όλους να μοιραστούν μια αστεία ιστορία ή το αγαπημένο τους αστείο. Βεβαιωθείτε ότι όλοι ακούνε όταν είναι η ώρα ενός ατόμου να μιλήσει. Θα κάνει τα παιδιά σας να αισθάνονται καλά όταν οι άνθρωποι προσέχουν. Ο καθένας θα έχει τη δική του στιγμή στο προσκήνιο.